Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kolíková: Napadnúť Trestný zákon na ÚS je jediná cesta na jeho zastavenie

.tasr .slovensko

Kolíková sa tiež stotožňuje s názorom prezidentky, že ÚS nič nebráni v posúdení ústavnosti návrhu.

Kolíková: Napadnúť Trestný zákon na ÚS je jediná cesta na jeho zastavenie SITA/Milan Illík

napadnúť novelu Trestného zákona na Ústavnom súde (ÚS) SR je jediná cesta, ako zastaviť zmeny. Vyhlásila to poslankyňa Národnej rady (NR) SR za SaS Mária Kolíková. SaS podporuje rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej novelu podpísať a čo najskôr sa na ÚS obrátiť. V prípade vetovania návrhu by sa podľa strany nevytvoril dostatočný čas pre ÚS, aby mohol rozhodnúť o jeho účinnosti.

„Jediná cesta, ako zastaviť tento zákon, je čo najskôr ho poslať na ÚS,“ zdôraznila Kolíková. Víta preto rozhodnutie hlavy štátu. Prijatý zákon podľa nej predstavuje množstvo úskalí pre trestné právo aj dôvodov na pozastavenie jeho účinnosti. Domnieva sa, že je dôvod aj na zrušenie zákona.

Kolíková sa tiež stotožňuje s názorom prezidentky, že ÚS nič nebráni v posúdení ústavnosti návrhu. Ani to, ak by ho prípadne nestihli zverejniť v zbierke zákonov. Skonštatovala, že môžeme počkať, či bude proces zverejňovania štandardný alebo ho bude vláda zdržiavať. Poukázala však na doterajší postup vládnej koalície a čas, ktorý ubehol, kým novelu podpísal premiér Robert Fico (Smer-SD).

„Prezidentka zvolila cestu rozumu a spravodlivosti,“ uviedol podpredseda SaS Branislav Gröhling. Skonštatoval, že vetovanie návrhu by prospelo len premiérovi a vládnej koalícii. Pri návrate novely do parlamentu by sa podľa neho opäť natiahol čas a ÚS by nemusel stihnúť pozastaviť účinnosť zmien. Rozhodnutie prezidentky plánujú v strane podporovať a tiež vysvetľovať verejnosti.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite