Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Peter Kotlár navrhol vláde amnestiu na priestupky spáchané počas pandémie

.tasr .juraj Petrovič .slovensko

Splnomocnenec poukázal na to, že vláda už v rokoch 1992 a 1998 prijala obdobné uznesenia týkajúce sa amnestií vo veci priestupkov.

Peter Kotlár navrhol vláde amnestiu na priestupky spáchané počas pandémie SITA/AP PHOTO/PATRICK SISON

vláda by mohla udeliť amnestiu na priestupky spáchané počas obdobia mimoriadnej situácie a núdzového stavu vyhlásených pre pandémiu covid-19. Kabinetu to navrhol splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie covid-19 a poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS). Návrh predloží na budúcotýždňové rokovanie vlády.

„Môj iniciatívny návrh smeruje k odstráneniu dôsledkov protiústavného zásahu do práv a slobôd občanov Slovenskej republiky, ako aj k odstráneniu protiústavného ukladania povinností počas tzv. mimoriadnej situácie alebo núdzového stavu v období tzv. pandémie covid-19,“ vyhlásil Kotlár na štvrtkovej tlačovej konferencii. Navrhovanú amnestiu označil za prvý významný krok pre upokojenie rozdelenej spoločnosti od čias pandémie. 

Ide podľa neho o postup v súlade s Ústavou SR, ktorá umožňuje vláde generálne oslobodiť páchateľov priestupkov, pričom sa vyžaduje súhlas nadpolovičnej väčšiny členov. 

Amnestiou by vláda mohla vydať príkaz zastaviť začaté priestupkové konania alebo konania vôbec nezačať, respektíve podobu, keď sa uložená sankcia nevykoná alebo zmierni. Možnosťou by bola aj forma, ktorou by sa zmiernili alebo odstránili následky už uloženej sankcie. Ako podotkol Kotlár, takáto forma ešte nikdy nebola uplatnená.  

komentár Juraja Petroviča: 

Kto vie aspoň trochu, kto je Peter Kotlár, známy antivaxer a konšpirátor, nemôže byť prekvapený jeho návrhom amnestie pre tých, čo vykrikovali na zhromaždeniach počas pandémie heslá o „rúškovom terore“, či vyzývali účastníkov, aby si rúška dali dolu. Vláda všeobecnej amnestie za všetky priestupky, prečiny a zločiny „našich ľudí“ je konzistentná vo svojom snažení. Antivaxeri a odporcovia ochranných opatrení, ktoré na celom svete dokázateľne zachránili milióny životov, sa nebudú musieť zodpovedať z toho, že svojím nezodpovedným správaním ohrozili iných ľudí na zdraví a živote. Je to ďalší pľuvanec tejto vlády do tváre lekárov a vedcov, ktorým celý národ na začiatku covidu tlieskal a na jeho konci pod vplyvom Fica a spol. hádzal skaly do okien.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite