Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Premiér podpísal Trestný zákon, zároveň prezidentke poslal list

.tasr .slovensko

V liste navrhuje úpravu premlčacích lehôt, ich výšku navrhuje aj v závislosti od závažnosti trestného činu a trestných sadzieb, ktoré za skutky hrozia.

Premiér podpísal Trestný zákon, zároveň prezidentke poslal list SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) v stredu (14. 2.) podpísal Trestný zákon. Následne ho doručili do Prezidentského paláca. Premiér zároveň poslal prezidentke Zuzane Čaputovej list, v ktorom navrhuje aj úpravu premlčacích lehôt, ich výšku navrhuje aj v závislosti od závažnosti trestného činu a trestných sadzieb, ktoré za skutky hrozia. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor vlády.

„Plne rešpektujem vaše ústavné právo vrátiť Národnej rade (NR) SR zákon s pripomienkami do 15 dní od doručenia schváleného zákona. Pokiaľ sa ho rozhodnete využiť, dovoľujem si vám navrhnúť konkrétne legislatívne riešenie dĺžky premlčacej doby pri násilných trestných činoch,“ uviedol Fico v liste.

Ak prezidentka predloží Trestný zákon spolu s pripomienkami, ktoré navrhol Fico, vláda odporučí poslancom, aby sa s nimi stotožnili pri prípadnom opätovnom hlasovaní o vrátenom zákone. „V prípade, žeby ste sa rozhodli ísť nad rámec navrhovanej pripomienky, vláda SR nájde v blízkej budúcnosti v spolupráci s NR SR iné legislatívne riešenie dĺžky premlčacej doby pri násilných trestných činoch,“ priblížil premiér.  

Zároveň podotkol, že dĺžka premlčacej doby pri násilných trestných činoch je pre vládu „výsostne odborná téma a nepredstavuje podstatu schválenej novelizácie Trestného zákona“.

Novelu Trestného zákona z dielne rezortu spravodlivosti schválili poslanci Národnej rady SR minulý týždeň. Legislatíva počíta so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Má takisto dôjsť k viacerým zmenám pri trestných sadzbách, hraniciach škôd pri majetkovej trestnej činnosti aj k úprave premlčacích lehôt. Parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite