Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Malí farmári a gazdovia uskutočnia celoslovenský protest

.sita .slovensko

Predseda ASYF povedal, že za najväčší problém slovenského poľnohospodárstva považuje neustálu diskrimináciu menších farmárov a gazdov.

Malí farmári a gazdovia uskutočnia celoslovenský protest Združenia mladých farmárov na Slovensku ASYF, asyf.sk

hlavné tri združenia zastrešujúce zväčša malých farmárov a gazdov pripravili spoločnú koordinovanú akciu a uskutočnia celoslovenský protest, ktorý sa bude konať 19. februára, informoval o tom Marián Glovaťák, predseda Združenia mladých farmárov na Slovensku ASYF. Ako uviedol, cieľom protestu bude hlavne poukázať na ich zdrvujúcu situáciu, v ktorej sa ocitli doma na Slovensku.

Protesty sa budú konať hlavne pred regionálnymi centrami Pôdohospodárskej a platobnej agentúry. Tam chcú predložiť body na rokovanie, ktoré považujú za potrebné riešiť uviedli zástupcovia združení.

„Nie je predsa normálne, že za situáciou, v ktorej sme sa ocitli, boli nepredvídateľné rozhodnutia štátnych inštitúcií. Prvýkrát po 19 rokoch nemáme vyplatené priame platby“ uviedol Ján Jelen, predseda Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikateľov. Jelen zároveň dodal, že toto nekorektné konanie nebolo dostatočne odkomunikované a farmári sa na takýto stav nemohli dostatočne pripraviť.

Predseda ASYF povedal, že za najväčší problém slovenského poľnohospodárstva považuje neustálu diskrimináciu menších farmárov a gazdov. „Vidíme to pri príprave odvodových úľav, ale aj pri prenájme pôdy v správe Slovenského pozemkového fondu a pod.“ zdôraznil Glovaťák.

„Vyše tridsať rokov sme svedkami cielenej likvidácie akejkoľvek snahy o obnovenie gazdovského stavu. Kým v susedných krajinách je finančná pomoc zo zdrojov EÚ poskytnutá na rozvoj vidieka a výrobu potravín hmatateľná, Slovensko sa každým rokom prepadáva,“ povedal za Iniciatívu poľnohospodárov Anton Vdovjak.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite