Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na druhý pokus sa má v utorok začať proces so Zoroslavom Kollárom

.sita .slovensko

Právnik a podnikateľ sa priznal, že v auguste 2020 poskytol úplatok, aby zabezpečil, že nebude predmetom rozpracovania SIS.

Na druhý pokus sa má v utorok začať proces so Zoroslavom Kollárom PEXELS.COM

na pôde Špecializovaného trestného súdu v Pezinku sa má v utorok 13. februára na druhý pokus začať hlavné pojednávanie s podnikateľom a právnikom Zoroslavom Kollárom. Spolu s ním sú obžalovaní bývalý sudca Richard M. a advokát Tomáš K., pričom obžaloba sa týka trestných činov podplácania a zasahovania do nezávislosti súdu v spolupáchateľstve. Proces sa mal pôvodne začať už v decembri 2023, samosudca však bol nútený odročiť ho pre neprítomnosť obžalovaného Tomáša K. Ten sa ospravedlnil pre práceneschopnosť s tým, že trvá na svojej osobnej účasti na pojednávaní. Neprítomní zo zdravotných dôvodov boli aj dvaja z obhajcov.

Špecializovaný trestný súd už v máji 2022 uložil konkurznému právnikovi Zoroslavovi Kollárovi peňažný trest 70-tisíc eur. Stalo sa tak v rámci schválenia dohody o vine a treste medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry a obvineným z trestných činov nepriamej korupcie a podplácania. Odsúdený vtedy pre médiá uviedol, že rozhodnutie priznať sa bolo jeho osobnou voľbou. „Opísal som skutky tak, ako sa stali,“ povedal a odmietol, že by bol kajúcnikom. „Nikoho som neudal,“ doplnil. Zároveň dodal, že má finančné prostriedky na zaplatenie peňažného trestu.

Právnik a podnikateľ sa orgánom činným v trestnom konaní priznal, že v auguste 2020 poskytol úplatok, aby zabezpečil, že nebude predmetom rozpracovania Slovenskou informačnou službou (SIS). Odovzdanie 40-tisíc eur sprostredkoval bývalý šéf daňových kriminalistov Ľudovít Makó. Exriaditeľ SIS Vladimír Pčolinský prijatie úplatku odmieta.

Ďalší skutok, v ktorom Kollár priznal vinu, bolo sprostredkovanie úplatku pre Makóa za krytie nelegálnej výroby cigariet od Tomáša Rajeckého, blízkeho skupine piťovcov. Skutok sa stal v roku 2019, pričom Rajecký poskytol finančnú čiastku 300-tisíc eur.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite