Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Transparency International upozorňuje na riziká pri novele o verejnom obstarávaní

.sita .slovensko

Spod režimu verejného obstarávania vypadne napríklad podstatná časť nákupov miest a obcí.

Transparency International upozorňuje na riziká pri novele o verejnom obstarávaní SITA/Úrad vlády SR Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD)

na ostražitosť verejnosti v súvislosti s navrhovanými zmenami vo verejnom obstarávaní nabáda mimovládna organizácia Transparency International Slovensko. A to napriek tomu, že minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD) tak ako všetci jeho predchodcovia tiež sľubuje zásadné zrýchlenie a zjednodušenie verejných nákupov. Spod verejného obstarávania podľa inštitúcie vypadnú aj zákazky miest za desiatky miliónov eur.

„Novela vyníma časť menších zákaziek spod režimu obstarávania, mení systém kontroly, obmedzuje možnosť námietok či znižuje pokuty. V praxi to znamená napríklad to, že kým dnes verejné inštitúcie musia podľa zákona o verejnom obstarávaní nakupovať tovary, služby a práce od 10-tisíc eur, po novom má byť tento limit až 50-tisíc,“ upozornila mimovládka. Priame nákupy od zvolených dodávateľov tak pri týchto zákazkách podľa nej budú oveľa jednoduchšie, čo má svoje výhody, no aj riziká.

Spod režimu verejného obstarávania vypadne napríklad podstatná časť nákupov miest a obcí. Ako Transparency uviedla, napríklad krajské mesto Trenčín vlani podľa centrálneho registra zmlúv uzatvorilo podľa pravidiel zákona o verejnom obstarávaní 143 zmlúv, z nich 86 (60%) práve v rozpätí od 10- do 50-tisíc eur. Tieto zmluvy v celkovom objeme cez 2,1 milióna eur majú po novom spod režimu obstarávania vypadnúť. „Čo konkrétne bude táto zmena znamenať, na úrovni Slovenska zrejme nikto presnejšie netuší,“ poukázala mimovládka. Mestá si podľa nej totiž zadávanie malých zákaziek regulujú zväčša nad rámec pravidiel v zákone a nové pravidlá sa tak na ich praxi môžu prejaviť veľmi rozdielne. „Plusom je, že na rozdiel od poslednej zmeny tak budú môcť mestá opäť využívať na nákupy do 50-tisíc eur rôzne platformy a nielen jednu štátnu,“ uviedla organizácia.

Za možný rizikový faktor označila aj nižšie pokuty, namiesto 5 % to už má byť iba od 0,1 % do 5 % zmluvnej ceny. Do úvahy podľa Transparency treba vziať aj nadväzujúce právne predpisy, ktoré menia pomery na Úrade pre verejné obstarávanie (ÚVO). Návrh zákona o strategických investíciách, ktorý pripravilo Ministerstvo dopravy SR, plánuje vytvorenie nového postu podpredsedu ÚVO pre strategické investície s výraznými kompetenciami. „Jeho menovanie má byť plne v kompetencii vlády, na základe návrhu ministra dopravy. Okrem povinnosti bezpečnostnej previerky odpadáva aj akákoľvek ďalšia transparentnosť v procese výberu,“ dodala mimovládka.

Dobrou správou podľa nej je, že súťažná legislatíva na rozdiel od zásadných zmien v trestnej politike ide cez riadne pripomienkové konanie. Verejnosť tak môže tieto návrhy nielen analyzovať, ale aj pripomienkovať. Transparency má z minulosti skúsenosti, že vďaka tomuto nástroju sa už podarilo zabrániť viacerým pre verejnú kontrolu vyslovene škodlivým návrhom. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI) predstavilo novelu verejného obstarávania 8. februára a zároveň ju predložilo na medzirezortné pripomienkovanie. Účinnosť zmien navrhuje 1. júla 2024, okrem úpravy profesionalizácie vo verejnom obstarávaní, ktorá má byť pre naliehavosť účinná dňom vyhlásenia novely.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite