Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prijatie novely Trestného zákona pošliapalo práva žien, tvrdí opozícia

.tasr .slovensko

Opozičné poslankyne opätovne odmietli zníženie premlčacích dôb v prípade znásilnenia a sexuálneho zneužívania maloletých na polovicu, ktoré má novela priniesť.

Prijatie novely Trestného zákona pošliapalo práva žien, tvrdí opozícia SITA/Branislav Bibel

koalícia pošliapala schválením novely Trestného zákona v Národnej rade (NR) SR práva žien a dievčat na Slovensku. Upozornili na to opozičné poslankyne na piatkovej tlačovej konferencii. 

„Tento následok zmeny Trestného zákona nebol nikdy komunikovaný. Ak by sme naň v PS nepoukázali, vládna koalícia by si ho schválila úplne bez povšimnutia,“ poznamenala poslankyňa Zuzana Števulová (PS). Na takýto zásah podľa jej slov neexistuje žiaden dôvod.

Zníženie premlčacích dôb opätovne skritizovala aj šéfka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková. Zároveň vyzvala poslanca Richarda Glücka (Smer-SD), aby sa ospravedlnil za svoje štvrtkové (8. 2.) vyjadrenie v rozprave k téme znásilnenia. 

Poslankyňa Veronika Remišová (klub Slovensko, Za ľudí, KÚ) označila schválenie novely za neospravedlniteľný krok voči ženám, dievčatám a deťom. „Ženy a dievčatá treba chrániť,“ podotkla. Poukázala na to, že v niektorých krajinách sa diskutuje o predĺžení premlčacích dôb.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite