Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ústavný súd odmietol sťažnosť Andreja Babiša v kauze evidencie v ŠtB

.tasr .slovensko

Senát ÚS vo veci rozhodol na neverejnom zasadnutí 1. februára.

Ústavný súd odmietol sťažnosť Andreja Babiša v kauze evidencie v ŠtB SITA/AP Photo/Marko Drobnjakovic

český expremiér Andrej Babiš neuspel so sťažnosťou na Ústavnom súde (ÚS) SR v kauze jeho evidencie vo zväzkoch komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Namietal rozsudok Krajského súdu v Bratislave a uznesenie Najvyššieho súdu SR, ÚS však jeho ústavnú sťažnosť odmietol. 

Bratislavský krajský súd v júni 2022 zamietol Babišovu žalobu podanú voči Ústavu pamäti národa (ÚPN). NS vlani v auguste dovolanie podané českým expremiérom odmietol.

Babiš bol vo zväzkoch ŠtB vedený ako agent pod krycím menom Bureš, sám však spoluprácu s ŠtB popiera a trvá na tom, že je vo zväzkoch vedený neoprávnene. V spore o ochranu osobnosti podal žalobu na ÚPN ešte v roku 2012.

V kauze rozhodovali súdy už viackrát. Vo februári 2018 bratislavský krajský súd žalobu českého premiéra zamietol a NS SR následne odmietol Babišom podané dovolanie. Vo veci sa opätovne muselo konať po tom, ako ÚS SR v novembri 2018 zrušil rozhodnutia krajského a najvyššieho súdu. V roku 2022 bratislavský krajský súd skonštatoval, že pasívne vecne legitimovaným subjektom je Slovenská republika v zastúpení Ministerstva vnútra SR, nie žalovaný ÚPN.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite