Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

KDH podľa Horeckého v prvom kole volieb nepodporí žiadneho kandidáta

.tasr .slovensko

Uviedol to v diskusnej relácii TA3 V politike, v ktorej sa stretol s ministrom školstva Tomášom Druckerom.

KDH podľa Horeckého v prvom kole volieb nepodporí žiadneho kandidáta SITA/Tomáš Somr

poslanec Národnej rady SR Ján Horecký (KDH) predpokladá, že KDH v prvom kole prezidentských volieb nepodporí žiadneho kandidáta. Svoju prípadnú podporu v druhom kole podľa neho KDH zváži až po osobných stretnutiach so zvolenými favoritmi. Uviedol to v diskusnej relácii TA3 V politike. Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) deklaroval, že strana robí všetko pre to, aby kandidatúra dvoch členov koalície neohrozila jej chod. 

„Predpokladám že v prvom kole zrejme nebudeme preferovať žiadneho kandidáta. (...) Záleží na tom, kto bude v druhom kole, ak by to bol Korčok, tak sa budeme pýtať nielen sami seba, ale aj voličov a štruktúr a podľa toho naplníme svoj mandát,“ uviedol Horecký s tým, že aktuálne zvažujú všetkých kandidátov. Hnutie chce svoje oficiálne rozhodnutie o prípadnej podpore oznámiť po zasadnutí rady KDH, ktoré sa uskutoční 17. februára. 

Drucker zopakoval, že Hlas-SD rešpektuje rozhodnutie SNS postaviť vlastného kandidáta a robí všetko pre to, aby to nemalo významný vplyv na chod koalície. „Som presvedčený, že to tak vníma aj Andrej Danko. Môže sa stať, že medzi partnermi to zaiskrí. (...) Ide o súboj o prezidentský palác, čo vytvára vyhraňovanie sa, lebo obaja kandidáti chcú voličom ukázať, prečo sú tí praví,“ poznamenal. 

V súvislosti so schvaľovaním novely Trestného zákona Horecký zopakoval, že KDH použije všetky legislatívne prostriedky, aby zabránilo jej prijatiu v súčasnej podobe. Obaja s Druckerom počítajú s možnosťou, že v prípade schválenia novely ju prezidentka nepodpíše a vráti do parlamentu. „Ak prezidentka vráti zákon, predpokladám že Národná rada bude musieť zasadnúť a prerokovávať ho tak, aby ho schválila,“ dodal Drucker.

V súvislosti s návrhom na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) Horecký uviedol, že KDH pracuje na analýze manažmentu ministerstva. Neuviedol, či poslanci hnutia za odvolanie ministerky zahlasujú. Drucker pripomenul, že poslancov Hlasu-SD v tejto veci viaže koaličná zmluva. „Máme koaličnú zmluvu, v ktorej sa zakazuje hlasovať s opozíciou, najmä o odvolávaní členov vlády,“ ozrejmil. 

Obaja diskutujúci sa zhodli, že politická kampaň na školy nepatrí. Drucker informoval, že rezort v tejto súvislosti v piatok (2. 2.) zverejnil usmernenie. Apeloval aj na riaditeľov škôl. „Prosím, zdržme sa toho, pretože na školy ani politika, ani ideológia, ani ďalšie veci nepatria,“ povedal. Horecký s ním súhlasil. „To nie je vzdelávanie, je to neoddeliteľné od kampane, čiže ja by som nikdy nevošiel ako kandidát do školy v čase kampane,“ dodal.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite