Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

ŠTS rozhodol o prepustení Mariána Magáta z väzby, prokurátor podal sťažnosť

.tasr .slovensko

Väzba má byť nahradená písomným sľubom a dohľadom probačného a mediačného úradníka.

ŠTS rozhodol o prepustení Mariána Magáta z väzby, prokurátor podal sťažnosť pexels.com

národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala v rámci pondelkovej akcie s krycím názvom Meskáč šesť obvinených osôb. Prípad realizuje v súčinnosti s vedením bratislavskej mestskej polície. TASR to potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek.

„Ide o trestné činy zneužívania právomoci verejného činiteľa a prijímania úplatku. Počas akcie sme zadržali šesť obvinených osôb. Aktuálne s nimi vykonávame procesné úkony,“ priblížil hovorca. Ďalšie informácie zatiaľ nie je možné poskytnúť.

Bratislavský primátor Matúš Vallo potvrdil, že boli obvinení šiesti mestskí policajti. „Služobne najmladší z obvinených nastúpil do mestskej polície v roku 2015. Najstarší tam pracuje od roku 1991,“ podotkol. Spolupráca s NAKA bola podľa jeho slov v tomto prípade nevyhnutná, keďže mestské a obecné polície nedisponujú možnosťami a právomocami, aby podobné prípady dokázali samy objasniť.

Poukázal na to, že aj na základe tohto prípadu budú prispôsobené postupy pri používaní telových kamier. „Obchádzanie protokolu, ktorý definuje, v akých situáciách sú policajti povinní spustiť nahrávanie na telových kamerách, môže byť dôvodom na hĺbkovú kontrolu práce policajta, následne aj na vyvodenie pracovnoprávnych dôsledkov. Nezapínanie kamier v niektorých prípadoch môže byť považované aj za nepriamy dôkaz,“ zdôraznil.

Obracia sa aj na verejnosť, aby pri akýchkoľvek podozreniach zo zneužívania právomoci kontaktovala mestskú políciu. „V prípade udelenia blokovej pokuty sú vám policajti povinní vydať bloky o zaplatení v rovnakej nominálnej hodnote,“ doplnil Vallo.

Náčelník Mestskej polície Bratislava Miroslav Antal poznamenal, že informácie o možnom porušovaní zákona zobralo vedenie mestskej polície veľmi vážne a postavilo sa im čelom. „Národnej kriminálnej agentúre sme poskytli plnú súčinnosť od prvého podozrenia z možného zneužívania právomocí verejného činiteľa,“ uviedol. Zadržanie šiestich policajtov považuje za ďalší krok na ceste ku kvalitnej, fungujúcej a dôveryhodnej mestskej polícii.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite