Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zákon o strategických investíciách môže zasiahnuť do vlastníckych práv, upozorňuje PS

.sita .slovensko

Zákon by umožnil vláde akúkoľvek investíciu bez jasných pravidiel označiť za strategickú a následne ju aj zrealizovať.

Zákon o strategických investíciách môže zasiahnuť do vlastníckych práv, upozorňuje PS SITA/Milan Illík Environmentalistka Tamara Stohlová

zákon o strategických investíciách môže podľa hnutia Progresívne Slovensko (PS) zasiahnuť do vlastníckych práv. Zásadné môžu byť podľa PS aj škody na životnom prostredí. Informovalo o tom PS a upozornilo na alarmujúce pripomienky k návrhu daného zákona. Ako uviedla poslankyňa NR SR Tamara SITA/Milan Illík(PS), vláda navyše skrátila medzirezortné pripomienkové konanie. Chýbajúca odborná diskusia podľa nej vedie k nekvalitným návrhom, ktoré vytvárajú priestor pre zneužitie.

Ako Stohlová ďalej vysvetlila, zákon o strategických investíciách by tak, ako je predložený, umožnil vláde akúkoľvek investíciu bez jasných pravidiel označiť za strategickú a následne ju aj zrealizovať. „Na úkor bezprecedentného zásahu do vlastníckych práv občanov Slovenska, na úkor samospráv aj životného prostredia. Bez diskusie budú môcť vystavať nielen diaľnice či železnice, ale podľa všetkého aj priemyselné a energetické závody, zariadenia pre výskum a vývoj a mnohé iné,” dodala Stohlová. Za problém označila širokú definíciu možných investorov a samostatných investičných zámerov. „Poskytuje to obrovský priestor na zneužitie, a teda s miernym zveličením výstavbu “čohokoľvek kdekoľvek”. Bez akceptácie územného plánu obce, bez názoru dotknutých osôb a bez zohľadnenia potrieb životného prostredia,” upozornila poslankyňa.

Poslanec NR SR Michal Sabo (PS) dodal, že veľa nezodpovedaných otázok sa týka aj stanovovania náhrad pre dotknuté osoby. „Pozorne sme si tiež vypočuli vyhlásenie ministra dopravy Jozefa Ráža, že ide o najtvrdšie možné znenie a je pripravený z neho zľavovať. Dovolíme si teda ďalšiu otázku - odkedy sa tvoria zákony s cieľom handlovať akékoľvek ústupky?“ dodal Sabo a uzavrel. Ministra dopravy žiadajú, aby tento návrh stiahol, prepracoval a predložil v riadnom legislatívnom konaní.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite