Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kiska na proteste v Poprade vyzval aj k slobode a demokracii na akademickej pôde

.sita .slovensko

Exprezident vyzval všetkých mladých ľudí, aby uvažovali ako Slovensko zmeniť, a aby z neho neodchádzali.

Kiska na proteste v Poprade vyzval aj k slobode a demokracii na akademickej pôde SITA/Mária Frisová

žiaden boj nie je prehratý, kým ho my sami nevzdáme. Aj s týmito slovami dnes vystúpil na občianskom proteste v Poprade bývalý prezident Andrej Kiska. Prítomných okrem iného vyzval povedať 'nie' novele trestného zákona. Kým pred týždňom sa v Poprade zišlo približne 400 protestujúcich, dnes ich bolo odhadom podľa organizátorov asi 900. Námestím v centre mesta sa tak opäť ozývali pokriky ako „Nebudeme ticho", "My sme tu doma" či "Zastavme ich“. Na pódiu okrem Kisku vystúpil aj popradský hudobník, jedna z organizátoriek či študentka gymnázia.

Niekdajší prezident dnes na proteste v Poprade vyzval všetkých mladých ľudí, aby uvažovali ako Slovensko zmeniť, a aby z neho neodchádzali. Stredoškolákov, vysokoškolákov a pedagogických pracovníkov vyzval, aby sa zastali Mareka Janigu a všetkých študentov Právnickej fakulty Univerzity Komenského. „Sloboda a demokracia musí byť na akademickej pôde. Zastaňme sa ich,“ poznamenal Kiska na margo študenta, ktorý sa stal ešte v decembri terčom útokov v statuse predsedu vlády Roberta Fica. Bývalý prezident zároveň adresoval výzvu všetkým pracovníkom štátnej správy, štátnych úradov a čestným policajtom, prokurátorom, aby nemali strach a postavili sa „valcu arogancie a moci“. Pripomenul tiež slová pápeža Jána Pavla II. z čias ťažkého socializmu „nebojte sa, nemajte strach“. „Prosím ich, aby nemali strach, ozvali sa a povedali, čo sa deje,“ poznamenal. S ďalšou výzvou sa obrátil aj na čestných novinárov, aby písali ďalej.

Počas podujatia bolo tiež niekoľkokrát skloňované meno vysokoškolského študenta Jána Palacha, ktorý sa na protest proti sovietskej invázii do Československa upálil na Václavskom námestí v Prahe pred 55 rokmi. „Nesmieme byť apatickí, lebo na to nemáme nárok, musíme byť naďalej bdelí a aktívni. Musíme naďalej chodiť do ulíc a brániť demokraciu a spravodlivosť, aby sme sa jedného dňa tiež nezobudili do krajiny, ktorá bude zdecimovaná a plná apatie,“ povedala počas protestu jedna z jeho organizátoriek Sofia Trommlerová. Pripomenula tiež Palachove slová, že človek musí bojovať proti tomu zlu, na ktoré práve stačí. „My na Ficovo zlo stačíme,“ poznamenala.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite