Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ráž zdôvodňoval zmeny v stavebných pravidlách

.sita .slovensko

Potvrdil, že nový zákon o územnom plánovaní bude účinný v pôvodne schválenom termíne 1. apríla tohto roka s drobnými zmenami.

Ráž zdôvodňoval zmeny v stavebných pravidlách SITA/Úrad vlády SR

zjednodušiť a skrátiť zdĺhavé povoľovania majú vládou už schválené zmeny v súčasnom stavebnom zákone aj pripravený návrh zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície. Minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) vo štvrtok na tlačovej besede informoval, že dôvodom posunu účinnosti nového zákona o výstavbe z 1. apríla tohto roka o rok na 1. apríla 2025 boli problémy v príprave časti povoľovacích procesov na Ministerstve životného prostredia SR.

„Za minulej vlády sa zjavne nedohodli, v tejto oblasti bola pripravenosť na začatie týchto procesov takmer nulová. Rovnaká situácia alebo obdobná bola na centrálnom úrade pre stavebné povoľovanie. To, čo by nasledovalo od 1. apríla, by bol kolaps stavebného trhu a povoľovacích procesov,“ uviedol v prítomnosti zástupcov samospráv a stavebníctva Ráž. Zmeny majú podľa neho pokryť obdobie do 1. apríla budúceho roku. „Zmeny pomôžu občanom, podnikateľom, samosprávam aj štátnej správe,“ poznamenal minister.

Potvrdil, že nový zákon o územnom plánovaní, ktorý súvisí so zákonom o výstavbe, bude účinný v pôvodne schválenom termíne 1. apríla tohto roka s drobnými zmenami. Ubezpečil, že sa snažili, aby všetky pripomienky, záujmy občanov a samospráv boli zahrnuté aj do týchto zmien. Za dôležité považuje, aby tieto prešli aj v parlamente, inak by to podľa neho bola tragédia.

Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božík povedal, že stavebnú legislatívu už skôr žiadali zmeniť. Podľa neho v súčasnosti zahŕňa aj ich veľmi zásadné pripomienky. „Ak sa táto legislatíva príjme, po 1. apríli na Slovensku nenastane chaos. ZMOS považuje za veľmi dôležité, aby sme zachovali aj pre budúcnosť stavebné úrady,“ upozornil. Podľa neho v súvislosti s ďalšími úpravami stavebnej legislatívy sú pripravení k spolupráci, pretože pre mestá a obce je mimoriadne dôležitá. Miestne stavebné úrady pokračujú aj po 1. apríli, pôvodne sa mala ich pôsobnosť vrátiť späť pod štát.

Prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček informoval, že za spomínanými zmenami netreba vidieť politiku. „Potrebujeme vydávať stavebné povolenia a zlepšiť stavebnú legislatívu pri stavbách, ktoré potrebujú občania,,“ dodal s tým, že zmeny tiež podporujú. Prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) Pavol Kováčik poukázal na dlhé a komplikované povoľovanie stavieb. „Zákon o výstavbe nie je spôsobilý na to, aby bol od 1. apríla 2024 účinný,“ potvrdil s tým, že dočasné zmeny sú dobrým riešením. „Súhlasíme s posunom účinnosti zákona o výstavbe, ale trváme predbežne na tom, aby bol ako je. Je výsledkom veľmi komplikovaných, zdĺhavých a komplexných rokovaní odborníkov,“ upozornil Kováčik.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite