Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Žilinka požiadal pre situáciu v reedukačných centrách o vystúpenie v Národnej rade SR, Pellegrini mu to odobril

.tasr .slovensko

Žilinka zároveň doručil v stredu predsedovi NR SR Petrovi Pellegrinimu (Hlas-SD) materiál, ktorým GP SR zhodnotila stav zákonnosti v reedukačných centrách. Podľa Žilinku ide o mimoriadne vážne a rozsiahle poznatky.

Žilinka požiadal pre situáciu v reedukačných centrách o vystúpenie v Národnej rade SR, Pellegrini mu to odobril SITA/Branislav Bibel

generálny prokurátor SR Maroš Žilinka požiadal v súvislosti so zisteniami o porušení práv maloletých v špeciálnych zariadeniach o vystúpenie v pléne Národnej rady (NR) SR. TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Zuzana Drobová.

Reedukačné centrá neplnia podľa zistení GP SR svoj účel a nepredstavujú pre deti ani bezpečné miesto, kde by boli dodržiavané ich práva. Prokuratúra o tom informovala v súvislosti s previerkami, ktoré GP SR v minulom roku vykonala v reedukačných centrách.

„Zistenia sú, samozrejme, veľmi zlé a nie sú hodné 21. storočia. Deti, ktoré sú v zariadeniach umiestnené, naozaj žijú v neľudských a často v hrozných podmienkach,“ skonštatoval Pellegrini. Chce, aby výkonná a zákonodarná moc spoločne hľadali riešenie stavu.

GP považuje za alarmujúci aj stav, ktorý umožňuje, aby sa dieťa v reedukačnom centre stalo obeťou sexuálneho násilia alebo iného protiprávneho konania, a to dokonca opakovane. Závažné nedostatky zistila GP aj v hygienických, priestorových a materiálno-technických podmienkach reedukačných centier, ktoré nezodpovedali ani minimálnym požiadavkám vyplývajúcim z právnej úpravy. GP preto považuje za nevyhnutnú systémovú zmenu činnosti reedukačných centier vrátane prehodnotenia ich priestorového a personálneho zabezpečenia. Tiež sa rozhodla v tejto súvislosti iniciovať stretnutie s kompetentnými orgánmi 18. januára.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite