Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sobrance: RÚVZ má nahlásených viacero prípadov výskytu syfilisu u detí

.tasr .slovensko

Prípady výskytu syfilisu sú potenciálne spojené s 31-ročným mužom z okresu Sobrance, ktorý mal zneužívať deti.

Sobrance: RÚVZ má nahlásených viacero prípadov výskytu syfilisu u detí unsplash/ Marcelo Leal

regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Michalovciach sa intenzívne zaoberá situáciou v meste Sobrance, kde došlo k hláseniu viacerých prípadov syfilisu u detí. Regionálna hygienička Janka Stašková pre TASR uviedla, že aktuálne realizujú epidemiologické vyšetrenia postihnutých osôb a ich kontaktov. Úrad nešpecifikoval počet nakazených, keďže ešte čaká na výsledky vyšetrení ďalších detí.

RÚVZ usporiadal pracovné stretnutie na Mestskom úrade v Sobranciach s relevantnými orgánmi a inštitúciami, vrátane poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a predstaviteľov polície. Dôvodom bola koordinácia krokov na riešenie zdravotnej krízy. „Pri prípadoch syfilisu postihujúcich maloleté osoby pristupuje RÚVZ mimoriadne citlivo a spolupracuje s kriminálnou políciou,“ podotkla regionálna hygienička.

Prípady výskytu syfilisu sú potenciálne spojené s 31-ročným mužom z okresu Sobrance, ktorý mal zneužívať deti a nakaziť ich pohlavnou chorobou. Polícia muža obvinila zo zločinu sexuálneho zneužívania, prečinu ohrozovania pohlavnou chorobou a zločinu sexuálneho násilia v štádiu pokusu. Momentálne je vo vyšetrovacej väzbe.

Polícii sa doposiaľ podarilo stotožniť tri maloleté deti (7, 8 a 11 rokov), ktoré boli po kontakte s obvineným mužom pozitívne diagnostikované na pohlavne prenosné ochorenie. Nevylúčila však, že počet nakazených detí bude ešte vyšší.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite