Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Začal sa súdny proces v prípade schvaľovania útoku na Zámockej ulici

.tasr .slovensko

„Ľutujem toho nebohého strelca, že nevystrieľal celý bar,“ uviedol Jozef B. na sociálnej sieti po útoku.

Začal sa súdny proces v prípade schvaľovania útoku na Zámockej ulici SITA/Jana Birošová

na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku sa v pondelok začal súdny proces v prípade verejného schvaľovania útoku na Zámockej ulici v Bratislave. Obžalobe podanej pre trestný čin niektorých foriem účasti na terorizme čelí Jozef B. Súd neprijal jeho vyhlásenie o vine pre pochybnosti o právnej kvalifikácii skutku. Obžalovaný na hlavnom pojednávaní odmietol vypovedať. Čítala sa jeho skoršia výpoveď z prípravného konania.„Ľutujem toho nebohého strelca, že nevystrieľal celý bar,“ uviedol Jozef B. na sociálnej sieti po útoku na Zámockej ulici.

„Mám stále pochybnosti o tom, či právna kvalifikácia, ktorá je uvedená v obžalobe, je správna“, priblížila samosudkyňa Renáta Greif Radovčičová. Vykoná sa preto dokazovanie. Súd však bude podľa sudkyne brať do úvahy skutočnosť, že Jozef B. priznal svoju vinu.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Matúš Harkabus je presvedčený o vine obžalovaného. Poukázal na to, že na Zámockej ulici išlo o skutok namierený proti LGBTI+ komunite. „Útok na akúkoľvek menšinu, národnostnú, sexuálnu, náboženskú je vždy útokom, ktorého cieľom je zastrašiť obyvateľstvo,“ podotkol. Schvaľovanie takéhoto skutku považuje za schvaľovanie terorizmu.

V centre Bratislavy na Zámockej ulici došlo 12. októbra 2022 pred podnikom, ktorý navštevuje najmä LGBTI+ komunita, k streľbe. Na mieste zomreli dvaja muži. Zranená bola jedna žena. Páchateľ z miesta činu ušiel. Polícia ho našla na druhý deň ráno mŕtveho, mal spáchať samovraždu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite