Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Predseda SNS Danko pôjde do prezidentských volieb, no vraj to neznamená, že bude kandidovať automaticky on

.sita .tasr .redakcia .slovensko

Tvrdí, že ho o tom presvedčil šéf Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

Predseda SNS Danko pôjde do prezidentských volieb, no vraj to neznamená, že bude kandidovať automaticky on SITA/ Jakub Julény

predseda Slovenskej národnej strany (SNS) a podpredseda parlamentu Andrej Danko pôjde do prezidentských volieb. Uviedol to v diskusnej relácii O 5 minút 12 verejnoprávnej televízie RTVS, kde sa stretol s predsedom PS Michalom Šimečkom.

Neskôr však povedal, že ak by nemal silný národný hlas, podporí iný silný národný hlas počas kampane. Za taký považuje napríklad Štefana Harabina, s ktorým chce o podpore rokovať. Ako spoločného koaličného kandidáta si vie predstaviť aj premiéra Roberta Fica (Smer-SD).  

Vyhlásil, že sa bude orientovať najmä podľa prieskumov verejnej mienky.

Danko chce bojovať aj vo voľbách do európskeho parlamentu. Chce spájať národné hlasy. Na kandidátke SNS do Bruselu budú ľudia, ktorí získali najviac krúžkov v parlamentných voľbách. V Európskom parlamente nie je podľa neho dôležité, kto tam sedí, dôležitá je značka. „Potom si povieme, kto bude zastupovať značku,“ podotkol Danko.

PS podporí v prezidentských voľbách Ivana Korčoka. Ide podľa Šimečku o skúseného diplomata, slúžil vždy vlasti a slovenským záujmom, bude vnášať pokoj a stabilitu a dobre reprezentovať Slovensko navonok. „Rola prezidenta je dôležitá aj pri vyvažovaní rovnováhy moci, ktorú demokracia potrebuje. Nemôžeme dopustiť, aby táto vládna koalícia mala ešte aj prezidenta v podobe Petra Pellegriniho (Hlas-SD),“ skonštatoval šéf PS.

Progresívne Slovensko predstaví kandidátku do eurovolieb v najbližších týždňoch. Budú na nej ľudia, ktorí sa vedia presadiť a pracovať, tvrdí Šimečka. V relácii zároveň povedal, že neuvažujú o návrate prezidentky Zuzany Čaputovej do PS a ani nad tým, že by sa stala jeho líderkou. 

Podpredseda Národnej rady SR sa vyjadril aj k piatkovej nehode, po ktorej sa vraj podrobil dychovej skúške na alkohol. Jej výsledok bol negatívny. Šimečka za opozičné Progresívne Slovensko vyzval rezort vnútra, aby to potvrdil a výsledky zverejnil.

Danko z nehody odišiel, pretože si potreboval ošetriť svoje zranenia. „Ako stará škola som bol v tom, že ak človek spôsobí škodu do 3900 eur, čo mi teraz vysvetlili, že to tak nefunguje, tak by nemal byť na mieste,“ priblížil. Šéf SNS zároveň tvrdí, že spravil všetko, čo od neho polícia chcela.

Deklaroval, že v pondelok (15. 1.) pôjde na bratislavský magistrát zaplatiť za poškodený semafor 1500 eur. „Starostovi Dúbravky som povedal, že ak budú nejaké verejnoprospešné práce, tak tam sám dobrovoľne prídem,“ povedal. K nehode sa viac vyjadrovať nechcel, pretože generálny prokurátor Maroš Žilinka ohlásil jej vyšetrovanie. 

Šimečka si myslí, že ak by Danko mal negatívny výsledok dychovej skúšky, obraňoval by sa tým už v piatok. „Bežne sa zverejňuje, že prebehla dychová skúška, neviem, prečo to polícia odmieta potvrdzovať,“ poukázal.

Progresívne Slovensko chce podľa Šimečku zozbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie Danka z postu podpredsedu NR SR. Za nehodu by mal niesť zodpovednosť. „Ak by som bol odsúdený, tak prijmem akúkoľvek zodpovednosť, ale dajte mi právo sa brániť,“ povedal Danko s tým, že pokiaľ vec nebude vyšetrená, auta sa nedotkne.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite