Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šéf TANAP-u Peter Olexa odstúpil z funkcie

.tasr .slovensko

Ministerstvo dodalo, že vyhlási na pozície riaditeľov správ TANAP-u a Národného parku Nízke Tatry riadne výberové konanie.

Šéf TANAP-u Peter Olexa odstúpil z funkcie SITA/Mária Frisová

riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) vo štvrtok odstúpil z funkcie. Urobil tak po medializácii uznania viny vo veci prečinu z pytliactva. TASR o tom informovali z odboru komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

„Peter Olexa považuje celý medializovaný prípad iba za súčasť politického boja, ktorého sa nemieni zúčastňovať. Riaditeľ TANAP-u preto požiadal o svoje uvoľnenie z funkcie, “ priblížil rezort. 

Podotkol, že Olexa pri výberovom konaní do funkcie predložil aktuálny výpis z registra trestov, ktorý neobsahoval žiaden záznam, čím splnil podmienku bezúhonnosti. „Ak bol Olexa v minulosti uznaný vinným z prečinu pytliactva, informácia o tom sa môže nachádzať iba v odpise registra trestov, ktorým však MŽP nedisponuje, ani nemôže disponovať,“ ozrejmilo MŽP s tým, že odpisy z registra trestov si môžu vyžiadať na účely trestného konania iba orgány činné v trestnom konaní, prokuratúra a súdy. 

Ministerstvo zároveň dodalo, že vyhlási na pozície riaditeľov správ TANAP-u a Národného parku Nízke Tatry riadne výberové konanie, do ktorého sa môže prihlásiť každý záujemca podľa zverejnených kritérií. „O konkrétnom termíne vyhlásenia výberového konania budeme informovať na webovej stránke ministerstva,“ uviedlo.

Olexa je právoplatne odsúdený za pytliactvo chráneného vlka dravého. Na jeho odchod z postu riaditeľa TANAP-u vyzvalo opozičné hnutie Progresívne Slovensko, strana SaS a mimoparlamentná strana Demokrati.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite