Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prvé stíhačky F-16 od Lockheed Martin dorazia na Slovensko v polovici roka 2024

.tasr .slovensko

Kontrakt na 14 stíhačiek F-16 C/D Block 70 americkej výroby uzavrelo Slovensko koncom roka 2018. Dodanie lietadiel sa pre pandémiu oneskorilo.

Prvé stíhačky F-16 od Lockheed Martin dorazia na Slovensko v polovici roka 2024 MINISTERSTVO OBRANY

americká spoločnosť Lockheed Martin dodala Slovensku prvé dve stíhačky typu F-16. Oznámila to v stredu na svojom webe, uvádza TASR. Americké veľvyslanectvo v Bratislave potvrdilo, že firma Lockheed Martin vyrobila pre Slovensko prvé dve stíhacie lietadlá F-16. „Ako je naplánované, prvé tri lietadlá dorazia na Slovensko v polovici roka 2024,“ spresnila ambasáda. 

„Dodanie prvých lietadiel typu F-16 Block 70 Slovensku predstavuje kľúčový východiskový bod, ktorým táto krajina začína posilňovať svoje obranné kapacity,“ vyhlásil viceprezident firmy OJ Sanchez. 

Stíhačky F-16 sa zatiaľ na Slovensku fyzicky nenachádzajú. Ministerstvo obrany (MO) SR to uviedlo pre TASR v reakcii na informáciu spoločnosti Lockheed Martin o dodaní prvých dvoch lietadiel. „Spoločnosť Lockheed Martin informovala o skompletizovaní zmluvného dodania, stroje sa teda na Slovensku zatiaľ fyzicky nenachádzajú,“ skonštatoval komunikačný odbor ministerstva.

Kontrakt na 14 stíhačiek F-16 C/D Block 70 americkej výroby uzavrelo Slovensko koncom roka 2018. Dodanie lietadiel sa pre pandémiu oneskorilo. 

Spoločnosť Lockheed Martin celkovo dodá 14 stíhačiek. Pomôžu mu chrániť hranice a budú tiež pripravené pôsobiť spoločne so silami spojeneckých štátov z Európy, NATO a iných častí sveta. Prvá väčšia skupina lietadiel F-16 by mala prísť na Slovensko v polovici tohto roku, ďalšie stíhačky na budúci rok.

„Držíme sa nášho záväzku posilňovať bezpečnosť v 21. storočí prostredníctvom úspornej prevádzky a strategických partnerstiev s cieľom zaistiť bezpečnosť a blahobyt spojencov USA,“ dodal Sanchez.

Lockheed Martin okrem toho informoval, že predbežnú dohodu o o nákupe ďalších ôsmich stíhačiek F-16 podpísalo aj Bulharsko. Celkovo tento typ lietadla používa 25 krajín. Najnovšiu verziu Block 70/72 bude mať k dispozícii zatiaľ šesť štátov.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite