Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mimovládky v liste vyzývajú poslancov, aby neprijali novelu o ochrane oznamovateľov

.sita .slovensko

Vládna novela ruší aj minimálnu ochranu oznamovateľov, ku ktorej sa podľa mimovládok Slovensko zaviazalo zavedením podmienky tzv. „nevyhnutnosti“.

Mimovládky v liste vyzývajú poslancov, aby neprijali novelu o ochrane oznamovateľov SITA/Diana Černak

medzinárodné organizácie vo svojom liste vyzývajú slovenských poslancov, aby neprijali novelu zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Whistleblowing International Network (WIN) je medzinárodná sieť združujúca organizácie venujúce sa whistleblowingu, ľudským právam a boju proti korupcii so sídlom v škótskom Glasgowe. WIN sa okrem poslancov listom obrátila aj na členov vlády Roberta Fica (Smer-SD) a predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas-SD) so žiadosťou stiahnuť spomínanú novelu. List podpísalo 27 organizácií z celého sveta. Ak Slovensko navrhované zmeny príjme, podľa mimovládok to sťaží odhaľovanie korupčných trestných činov a obmedzí práva „whistleblowerov“. K výzve zahraničných organizácií sa pridala aj Nadácia Zastavme korupciu a Transparency International Slovensko (TIS).

WIN predovšetkým prekáža, že úpravou zákona sa už ochrana oznamovateľov nebude vzťahovať na policajtov a celkovo sa táto ochrana oslabí. Mimovládky tvrdia, že navrhované zmeny môžu byť dokonca v rozpore so smernicou Európskej únie (EÚ). „Smernica EÚ o whistleblowingu bola prelomovým nástrojom boja proti korupcii, a útok slovenskej vlády na ochranu oznamovateľov je nezákonnou obranou korupcie. Najviac poburujúce je, že ak zmeny prejdú, Slovensko bude jedinou krajinou, ktorá nebude chrániť oznamovateľov, kým vláda sama nebude súhlasiť, že odhaľovanie jej korupcie je ,nevyhnutnosťou´,“ tvrdí Tom Devine z WIN. Navrhovaná legislatíva podľa neho zmení zákon, ktorý chráni oznamovateľov, na zákon, ktorý chráni korupciu.

Vládna novela ruší aj minimálnu ochranu oznamovateľov, ku ktorej sa podľa mimovládok Slovensko zaviazalo zavedením podmienky tzv. „nevyhnutnosti“. Príliš subjektívne je podľa mimovládok aj ustanovenie o „zdanlivom“ zneužívaní oznamovania a zároveň otvára priestor pre ľubovoľné odobratie ochrany. „Súčasné podmienky ochrany oznamovateľov vrátane zriadenia príslušného úradu začala pripravovať ešte predošlá vláda Roberta Fica a odobril to kabinet Petra Pellegriniho. Keď im teraz aktuálne prípady politicky nevyhovujú, vlastné pravidlá a úrad obchádzajú a bez riadnej diskusie idú meniť legislatívu, dokonca retroaktívne,“ uviedol riaditeľ TIS Michal Piško.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite