Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Protesty opozície budú pokračovať vo štvrtok

.sita .slovensko

Oznámili to lídri strán Progresívne Slovensko, Kresťanskodemokratické hnutie a Sloboda a Solidarita.

Protesty opozície budú pokračovať vo štvrtok SITA/Milan Illík

protesty opozície proti návrhu novely Trestného zákona, ktorý obsahuje aj zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, budú pokračovať aj po sviatkoch. Najbližšie protesty budú v Bratislave na Námestí SNP a v ďalších slovenských mestách vo štvrtok 11. januára o 18:00. „Robert Fico zaznamenal prvú prehru, keď chcel dať zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry ako darček svojim oligarchom už pred Vianocami. Plné námestia a dôrazný boj v parlamente ho však prinútili ustúpiť, čo vôbec nečakal. Náš tlak v parlamente a na námestiach však musí pokračovať,“ povedal predseda PS Michal Šimečka. Ako ďalej dodal, cieľom protestov je promafiánsky balíček nielen spomaliť, ale úplne zastaviť. Zrušenie 20 rokov fungujúcej inštitúcie a zásadné zníženie trestov za korupciu je podľa neho neprípustné a spoločnosť aj politici sa tomu musia jasne postaviť na odpor. „Musíme tiež zabrániť tomu, aby v dvoch tohtoročných voľbách vyhrali zástupcovia vládnej koalície, pretože nemôžu mať všetko,” vyhlásil Šimečka.

Predseda KDH Milan Majerský dodal, že vládna koalícia od prvého dňa po voľbách namiesto zlepšovania zdravotníctva, školstva, stavania diaľnic či rozvíjania regiónov láme spravodlivosť cez koleno, znižuje tresty za korupciu a ruší špeciálnu prokuratúru. „Chyby a nedostatky sa dajú opraviť odbornou diskusiou, to však strany Smer, Hlas a SNS nechcú. Oni chcú pomáhať svojim blízkym, aby neboli trestne stíhaní – a tomu musíme zabrániť,“ zdôraznil.

Podľa slov lídra SaS Richarda Sulíka „ide do tuhého“, keďže v najbližších dňoch ich v parlamente čaká rozprava o zrušení špeciálnej prokuratúry. „Bude veľmi záležať na tom, či ubránime na Slovensku právny štát alebo sa z nás opäť stane čierna diera Európy a kolónia Ruska. Ak si Robert Fico a jeho poskokovia mysleli, že nás po sviatkoch umlčia, tak sú na omyle. V protestoch budeme pokračovať,“ povedal Sulík. Ako ďalej dodal, čím viac ľudí vyjde do ulíc, tým jasnejšie si začne Peter Pellegrini (Hlas-SD) uvedomovať, že mu protesty nepomáhajú v jeho ambícií stať sa prezidentom.

Bližšie informácie o protestoch a ďalšom postupe v parlamente oznámia predstavitelia strán PS, KDH a SaS v pondelok.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite