Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Novela kompetenčného zákona je zlá pre zbrojárske firmy, upozornil Valášek

.redakcia .slovensko

Ide o obrovský konflikt záujmov: ministerstvo obrany, ktoré bude monopolne regulovať obchod so zbraňami, je totiž prevádzkovateľom viacerých obranných firiem.

Novela kompetenčného zákona je zlá pre zbrojárske firmy, upozornil Valášek SITA/Diana Černáková

poslanec NR SR a podpredseda hnutia Progresívne Slovensko Tomáš Valášek upozornil, že vláda do zákona o vytvorení ministerstva športu prepašovala prílepky, ktoré dávajú ministerstvu obrany de facto monopol pri udeľovaní licencií na obchodovanie so zbraňami a inou, potenciálne smrtiacou, technikou. Rušia tým dobre fungujúci a v zahraničí rozšírený princíp, že o vývoze za hranice v praxi rozhoduje ministerstvo zahraničných vecí, vyhlásil Valášek.

“Rezort obrany nemá expertízu, dostatočné zastúpenie v zahraničí, ani prístup k relevantným databázam potrebný na to, aby vedel sám kvalitne posúdiť žiadosti o vývoz či dovoz smrtiacich prostriedkov. Zvyšuje sa tým riziko, že sa slovenské zbrane ocitnú v rukách teroristov, či to, že budú zneužité proti našim vojakom a spojencom v zahraničí. To by znamenalo obrovskú reputačnú škodu pre Slovensku,” zdôraznil Valášek s tým, že naši spojenci by v prípade zlyhania kontroly exportu na Slovensku zrejme prehodnotili vývoz obrannej technológie k nám a doplatili by na to aj slovenské firmy. 

Valášek tiež upozornil na obrovský konflikt záujmov: ministerstvo obrany, ktoré bude de facto monopolne regulovať obchod so smrtiacou technikou, je totiž prevádzkovateľom viacerých obranných firiem. 

“Bude regulovať trh, v ktorom samo súťaží. Tým sa vytvára veľký priestor na diskrimináciu proti súkromným výrobcom obrannej techniky. Ak budú v nemilosti vládnej koalície, tá im môže uprieť možnosť predávať polícii či ozbrojeným silám SR; po novom im tiež môže uprieť licenciu na vývoz za hranice či odobrať povolenie obchodovať ako také. Tým ich jednoducho zlikviduje,” varoval Valášek a dodal, že Progresívne Slovensko predloží pozmeňujúci návrh k vládnej novele zákona. 

“Právo veta navrhujeme vrátiť ministerstvu zahraničných vecí ako aj Slovenskej informačnej službe. Riziká nesprávnych rozhodnutí sú vysoké. Je dôležité ich dôkladne preverovať, využívajúc všetky informačné zdroje Slovenska a našich spojencov. Iba tak sa dá pri udeľovaní licencií na vývoz či dovoz zohľadniť celá potrebná škála záujmov Slovenska za hranicami,” uzavrel Valášek.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite