Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poslanci začínajú utorkové rokovanie diskusiou o konsolidačnom balíku

.tasr .slovensko

Jeho súčasťou je mimoriadne zdanenie bánk, zvýšenie spotrebných daní z alkoholu a tabaku, ale aj zníženie príspevku do 2. dôchodkového piliera.

Poslanci začínajú utorkové rokovanie diskusiou o konsolidačnom balíku SITA/NÁRODNÁ RADA SR

poslanci Národnej rady (NR) SR začínajú štvrtý rokovací deň aktuálnej 6. schôdze diskusiou o balíku konsolidačných opatrení. Návrh zákona, ktorým sa menia viaceré zákony v súvislosti so zlepšením stavu verejných financií, prerokúvajú v skrátenom legislatívnom konaní. Do rozpravy o návrhu v druhom čítaní sa písomne prihlásilo 22 poslancov. Po ich vystúpeniach sa môžu ďalší prihlásiť ústne.

Balík má v budúcom roku priniesť do rozpočtu viac ako 1,5 miliardy eur. Jeho súčasťou je mimoriadne zdanenie bánk, predĺženie solidárneho príspevku z ropy, zvýšenie spotrebných daní z alkoholu a tabaku, ale aj zníženie príspevku do 2. dôchodkového piliera či zvýšenie zdravotného odvodu. 

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) v úvodnom vystúpení avizoval niekoľko úprav v návrhu. Ide napríklad o zvýšenú daň z dividend, ktorá sa má uplatňovať až od budúceho roka, teda nie spätne za rok 2023. Tiež predĺženie dopredaja tabakových výrobkov so súčasnou spotrebnou daňou o jeden mesiac, ešte pred jej zvýšením v budúcom roku.

Po tomto bode by sa mali poslanci venovať ďalším vládnym návrhom v druhom čítaní, o ktorých rokujú v skrátenom legislatívnom konaní. Ide napríklad o novelu kompetenčného zákona, ktorá hovorí o zriadení nového ministerstva, ale aj o zmene spôsobu výberu šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a ďalších úpravách. V utorok má parlament hlasovať len o 17.00 h.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite