Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

UNAS zablokovala hraničný priechod Vyšné Nemecké pre kamióny z Ukrajiny

.tasr .slovensko

Do odvolania sa tak pripája k protestom dopravcov v Poľsku aj Maďarsku proti zrušeniu povoleniek pre ukrajinských dopravcov v Európskej únii.

UNAS zablokovala hraničný priechod Vyšné Nemecké pre kamióny z Ukrajiny SITA/Branislav Bibel

únia autodopravcov Slovenska (UNAS) v pondelok po 15.00 h obnovila protest na hraničnom priechode Vyšné Nemecké – Užhorod, a to blokovaním vstupu kamiónovej dopravy z Ukrajiny na územie Slovenskej republiky. Potvrdili to členovia UNAS aj polícia.

„Predsedníctvo sa takto rozhodlo na základe vyhodnotenia získaných informácií a ich dosahov na slovenský trh cestnej dopravy. Pripájame sa takto k protestom organizovaným v Poľsku od 6. novembra a od 11. decembra aj na území Maďarska,“ uviedla UNAS. Osobná doprava na priechode nie je nijako obmedzovaná.

Cestu prehradili protestujúci osobným autom a traktorom. „Zatiaľ je rešpektované naše právo na protest. Nebude sa púšťať nič a zatiaľ je to do odvolania,“ povedal pre TASR podpredseda UNAS Rastislav Čurma. Výstup zo SR na Ukrajinu aj po porade s bezpečnostnými zložkami nebude podľa neho blokovaný. 

Polícia informovala, že situáciu opäť monitoruje a je pripravená prijať ďalšie primerané opatrenia. „V dostatočnom predstihu dopravní policajti dohliadajú na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Taktiež budú policajti dohliadať na dodržiavanie verejného poriadku,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová. Snahou je podľa nej zabezpečiť čo najplynulejší priebeh, aby sa kolóny a dopravné obmedzenia dotkli obyvateľov v čo najmenšej miere.

Slovenskí dopravcovia cítia ohrozenie zo strany lacnej konkurencie z Ukrajiny a majú viacero požiadaviek. Tvrdia, že ignorácia zo strany Európskej únie (EÚ) môže dospieť až ku kolapsu cestnej nákladnej dopravy na Slovensku. Už pri proteste v dňoch 1. až 4. decembra UNAS čiastočne zablokovala priechod pre kamiónovú dopravu.  

Priechody s Ukrajinou blokujú už dlhodobo poľskí dopravcovia. Protest na maďarsko-ukrajinskom hraničnom priechode Záhony - Čop začali v pondelok ich maďarskí kolegovia.

Požiadavky slovenských dopravcov prezentoval minister dopravy Jozef Ráž ml. (nominant Smeru-SD) na zasadnutí ministrov EÚ 4. decembra v Bruseli. Napriek podpore niektorých členov EÚ na sprísnenie podmienok pre ukrajinských vodičov kamiónov krajiny zo západnej Európy súčasný stav nevnímajú ako problém a k zmenám v najbližších mesiacoch zjavne nedôjde. "Do ďalšieho stretnutia spoločného výboru budeme hľadať také riešenia, ktoré budú v záujme našich dopravcov, ale zároveň budú v súlade s postojmi našich európskych partnerov," uviedol minulý týždeň Ráž. Ubezpečil, že na Slovensku sa zintenzívnia kontroly všetkých kamionistov bez rozdielu a sledovanie dodržiavania pravidiel počas prepravy tovarov aj čakania v kolóne na hraniciach. "Rešpektujeme právo kohokoľvek na protest a vyjadriť svoj názor, avšak dúfame, že auotodopravcovia nebudú komplikovať život občanov Slovenska," dodal.

Kolóna kamiónov v smere k hraničnému priechodu Vyšné Nemecké - Užhorod sa aktuálne podľa polície končí za obcou Tibava. Predpoludním boli čakacie doby na výstupe dva až tri dni a na vstupe jedna hodina. „Osobná doprava sa vybavuje priebežne,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície (RHCP) Sobrance Agnesa Kopernická. Od nedeľňajšieho (10. 12.) rána do pondelka rána za 24 hodín bolo na vstupe do SR vybavených 174 nákladných vozidiel a na výstupe 216.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite