Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Líder Aliancie Krisztián Forró sa chce uchádzať o prezidentský úrad

.tasr .slovensko

Kandidatúru vníma aj ako priestor na upriamenie pozornosti na témy dôležité pre maďarskú menšinu.

Líder Aliancie Krisztián Forró sa chce uchádzať o prezidentský úrad SITA/Branislav Bibel

o post prezidenta SR sa chce uchádzať líder mimoparlamentnej strany Aliancia Krisztián Forró. Informoval o tom na sobotňajšej tlačovej konferencii s tým, že o tom rozhodol stranícky kongres. Kandidatúru vníma aj ako priestor na upriamenie pozornosti na témy dôležité pre maďarskú menšinu. So zberom podpisov potrebných na kandidatúru začne v najbližších dňoch.

„Sme si vedomí toho, že je malá pravdepodobnosť, že sa stane prezidentom Slovenska Maďar, ale je takisto malá pravdepodobnosť, že v prvom kole sa rozhodne o tom, kto bude prezidentom,“ povedal Forró s tým, že kandidatúra tak vytvorí priestor na prízvukovanie dôležitých tém. Za dôležité témy označil regionálne školstvo, dvojité občianstvo či problematiku južných regiónov.

Hlavu štátu volia občania SR v priamych voľbách tajným hlasovaním na päť rokov. Ústava SR hovorí, že kandidátov na prezidenta navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania na základe petície s 15.000 podpismi. Návrhy na voľbu sa odovzdávajú predsedovi parlamentu najneskôr do 21 dní od vyhlásenia volieb.

Súčasnej prezidentke SR Zuzane Čaputovej uplynie mandát v roku 2024. O funkciu sa nebude opätovne uchádzať.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite