Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Blanár schválil príspevok na nákup 2 odmínovacích systémov pre Ukrajinu

.tasr .slovensko

Zmluvu o poskytnutí príspevku podpísali v piatok riaditeľ Slovenskej agentúry pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu Tomáš Bokor a veľvyslanec Ukrajiny na Slovensku Myroslav Kastran.

Blanár schválil príspevok na nákup 2 odmínovacích systémov pre Ukrajinu SITA/Úrad vlády SR

minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) schválil finančný príspevok vo výške 750 000 eur na nákup dvoch kusov odmínovacích systémov Božena 4+, určených na humanitárne odmínovanie na Ukrajine. 

Prijímateľom odmínovacích systémov financovaných z prostriedkov SlovakAid bude Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie a bude ich využívať špeciálny odmínovací tím operujúci v Chersonskej oblasti. Pripravené pomáhať by mali byť v prvej polovici budúceho roka.

„Ukrajina je v súčasnosti najzamínovanejšou krajinou na svete, čo predstavuje obrovské nebezpečenstvo pre civilné obyvateľstvo, bráni jeho návratu na oslobodené územia a významným spôsobom poškodzuje ekonomiku krajiny. Verím, že naše Boženy, produkt slovenského priemyslu, prispejú k vyčisteniu územia nášho suseda od mín a aspoň trochu uľahčia život civilistov,“ uviedol minister.         

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Rastislav Chovanec dodal, že Slovensko je odhodlané pokračovať v poskytovaní humanitárnej pomoci Ukrajine, pričom „odmínovanie bude jej významnou súčasťou aj vzhľadom na expertízu Slovenska a vysokú kvalitu odmínovacích technológií našej výroby.“

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite