Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Členovia štátnej volebnej komisie zložili sľub do rúk predsedu NR SR

.tasr .slovensko

Zložením sľubu sa začalo funkčné obdobie štátnej komisie.

Členovia štátnej volebnej komisie zložili sľub do rúk predsedu NR SR SITA/Milan Illík

noví členovia Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán zložili v utorok v priestoroch Bratislavského hradu sľub do rúk predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas-SD). Okrem parlamentných strán nominovali do komisie po jednom členovi aj predseda Ústavného súdu SR, Najvyššieho súdu SR, Najvyššieho kontrolného úradu SR a generálny prokurátor SR. Komisia má 14 členov.

Členmi komisie sa stali Peter Repák, Ivana Remšíková, Eduard Burda, Peter Kresák, Eugen Škopec, Marianna Leontiev, Tomáš Hubinák, Igor Dušenka, Peter Cocher, Roman Foltin, Ladislav Orosz, Jozef Sedlák, Marián Giba a Janka Pisková.

Predsedu štátnej komisie volí Národná rada SR v tajných voľbách zo všetkých členov komisie. Pellegrini informoval, že ešte na decembrovej riadnej schôdzi parlamentu predloží návrh na voľbu predsedu komisie. Bol by rád, ak by do tejto funkcie šiel Kresák.

Štátna volebná komisia je nezávislým orgánom zriadeným na kontrolu financovania politických strán a hnutí, riadenie volieb a zisťovanie výsledkov volieb. Kontroluje tiež financovanie a vedenie volebnej kampane.

V zmysle zákona o podmienkach výkonu volebného práva delegujú do komisie desiatich členov politické strany, ktoré sa po voľbách dostali do parlamentu, a to úmerne podľa počtu získaných poslaneckých mandátov. Zastúpenie členov za koalíciu a opozíciu je rovnaké. Táto rovnosť musí byť zachovaná počas celého funkčného obdobia štátnej komisie.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite