Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

PS pripraví ústavnú sťažnosť voči krokom predsedu vlády Fica

.sita .slovensko

Podľa predsedu PS je zjavné, že premiérovi ide o to, aby sa jeho ľuďom zaručila beztrestnosť.

PS pripraví ústavnú sťažnosť voči krokom predsedu vlády Fica SITA/Milan Illík

právny tím hnutia Progresívne Slovensko (PS) začne pripravovať ústavnú sťažnosť voči krokom predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD). Na Ústavný súd SR tak poputuje sťažnosť, ktorá sa týka skráteného legislatívneho konania v súvislosti s oslabením Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Predseda PS Michal Šimečka zároveň spoločne s podpredsedom Európskeho parlamentu Martinom Hojsíkom oslovili listom člena Európskej komisie pre spravodlivosť Didiera Reyndersa a vysvetlili mu riziká, ktoré predstavuje oslabenie ÚŠP pre právny štát a spravodlivosť na Slovensku.

Oslabenie či zrušenie ÚŠP je podľa Šimečku „frontálnym“ útokom na právny štát na Slovensku. Podľa predsedu PS je zjavné, že premiérovi ide o to, aby sa jeho ľuďom zaručila beztrestnosť. „Považujem za absurdné to, čo sa deje v týchto dňoch. Predseda vlády spolu s ministrom spravodlivosti Borisom Suskom (Smer-SD) a ministrom obrany Robertom Kaliňákom (Smer-SD) konzultujú tieto návrhy s Európskou komisiou, posielajú do Bruselu drafty, ale verejnosť nevidí nič, “ povedal predseda PS na dnešnej tlačovej besede. 

Podľa Šimečku zároveň ide o jednu z najzásadnejších zmien v súvislosti s právnym štátom za posledné desaťročie. Taktiež považuje za neodpustiteľné a nebezpečné, ak vláda o tom rozhoduje v tichosti a utajene.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite