Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vyťaženosť ubytovania vo Vysokých Tatrách dosahuje maximum

.tasr .slovensko

Počas zimných mesiacov rastie záujem o skitouring a skialpinizmus.

Vyťaženosť ubytovania vo Vysokých Tatrách dosahuje maximum SITA/Mária Frisová

silné destinácie Prešovského kraja ako Vysoké Tatry avizujú, čo sa týka ubytovania počas zimnej sezóny, priaznivé prognózy. Vyťaženosť ubytovacích zariadení v tejto destinácii počas Vianoc sa predpokladá na úrovni 80 percent, počas Silvestra ešte viac, takmer 100 percent. Pre TASR to uviedol František Baláž z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska. V celom Prešovskom kraji je k dispozícii viac ako 950 ubytovacích zariadení.

Záujem je podľa jeho slov aj o kúpeľné destinácie, ktoré okrem ozdravných pobytov ponúkajú aj wellness služby a vianočné či novoročné pobytové balíky.

„Regióny v nižších polohách, ktoré sa nemôžu spoliehať na súvislú snehovú pokrývku a veľké lyžiarske strediská, evidujú mimo letnej sezóny v odhadoch priemernú vyťaženosť okolo 50 percent,“ povedal Baláž.

V čase priaznivých poveternostných podmienok sa však podľa jeho slov návštevnosť zvyšuje. Príkladom sú Pieniny, kde turisti využívajú bežecké trate pri Prielome Dunajca, v okolí Litmanovej a na Ľubovnianskej vrchovine. Návštevníkmi je tiež využívaná bežkárska stopa na cyklotrase zo Starej Ľubovne do Hniezdneho.

V Prešovskom kraji majú ľudia viaceré možnosti trávenia voľného času počas zimných mesiacov. K najväčším atraktivitám patria podľa Baláža lyžiarske strediská vo Vysokých a Belianskych Tatrách.

„Magnetom na turistov všetkých vekových kategórií je Tatranský ľadový dóm na Hrebienku či Čarovná krajina v stredisku Bachledka Ski&Sun na Chodníku korunami stromov. Počas zimy lákajú aj termálne kúpaliská vo Vrbove a Poprade, wellness ponuky hotelov naprieč celým krajom, celoročne otvorené Slovenské opálové bane a bohaté možnosti bežeckého lyžovania nielen v Tatrách, ale v prípade dostatku snehu aj v Poloninách, Slanských vrchoch, Pieninách, v okolí Bardejova, ale aj v území Laboreckej a Ondavskej vrchoviny,“ priblížil Baláž.

Ponuku dopĺňajú expozície múzeí a galérií, trickartové a zážitkové expozície vo Vysokých Tatrách, vianočné trhy v Poprade a Prešove. Špecifickou vianočnou atmosférou lákajú aj historické centrá UNESCO miest Bardejov a Levoča. Počas zimných mesiacov rastie záujem o skitouring a skialpinizmus. V Prešovskom kraji sú možnosti nielen v oblasti Vysokých Tatier, ale aj v Levočských vrchoch, na Spišskej Magure či v pohorí Branisko.

Ako doplnil Baláž, veľký záujem je aj o podujatia ako Tatry Ice Master, Tatranské či Popradské Vianoce, Snežné psy a Štrbské bežky, Pieniny Winter Run či tradičné Silvestrovské výstupy na hrady a vrchy.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite