Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Parlament sa bude opäť zaoberať návrhom na odškodnenie neprávom sterilizovaných osôb

.sita .slovensko

V susednom Česku, kde už takýto zákon majú, prišlo do 500 žiadostí.

Parlament sa bude opäť zaoberať návrhom na odškodnenie neprávom sterilizovaných osôb SITA/NÁRODNÁ RADA SR

poslanci parlamentu sa budú aj v tomto volebnom období zaoberať návrhom na vydanie zákona o jednorazovom odškodnení osôb, ktoré boli sterilizované v rozpore s právom. Rokovať by o ňom mali na decembrovej schôdzi. Návrh predložil už v minulom volebnom období poslanec hnutia OĽANO Peter Pollák, v máji prešiel do druhého čítania, no ďalej sa o ňom nerokovalo. Pollák je predkladateľom aj teraz, pričom sa k nemu pridali aj ďalší poslanci z klubu hnutia Slovensko (premenované OĽANO, pozn. SITA) Lukáš Bužo, Anežka Škopová a Viliam Tankó. 

Výška navrhovaného jednorazového odškodnenia sa oproti pôvodnému návrhu zvýšila z 5 000 eur na 10 000 eur. „Oprávnenou osobou na účely tohto zákona je fyzická osoba, ktorá sa podrobila v období od 1. júla 1966 do 31. decembra 2004 v zdravotníckom zariadení na území Slovenskej republiky sterilizácii v rozpore s právom. O poskytnutí odškodnenia rozhoduje a odškodnenie vypláca ministerstvo,“ píše sa v návrhu.

Cieľom je podľa navrhovateľov uzavretie tejto ľudsko-právnej a spoločenskej témy, v súvislosti s ktorou sa vláda v roku 2021 uznesením ospravedlnila za sterilizácie žien v rozpore s právom. „Návrh zákona reaguje na pozitívny záväzok štátu zabezpečiť efektívnu nápravu pri porušovaní ľudských práv a zároveň napravenie krivdy spôsobenej komunistickou politikou v oblasti reprodukčného zdravia skupiny žien,“ poukázal Pollák. V susednom Česku, kde už takýto zákon majú, prišlo do 500 žiadostí.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite