Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fico: Pripravuje sa telefonát so Šmyhaľom, má byť o odmínovaní a pomoci

.tasr .slovensko

Predseda slovenskej vlády to oznámil v piatok po rokovaní s českým premiérom Petrom Fialom v Prahe.

Fico: Pripravuje sa telefonát so Šmyhaľom, má byť o odmínovaní a pomoci SITA/AP Photo/Petr David Josek

pripravuje sa telefonický rozhovor slovenského premiéra Roberta Fica s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom. S najvyšším ukrajinským predstaviteľom chce Fico hovoriť o projekte odmínovania a o tom, akú humanitárnu pomoc Ukrajina potrebuje. Informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

„My potrebujeme zadefinovať, čo Ukrajina potrebuje na zimu a v čom jej môžeme pomôcť. Hovoríme o prenosných generátoroch na výrobu tepla, hovoríme o projekte odmínovania Ukrajiny ako takej... Humanitárne, civilne sme pripravení Ukrajine pomáhať a aj jej pomáhame,“ povedal Fico.

„Ľudia na Slovensku boli podľa jeho slov prví, ktorí pomohli utečencom z Ukrajiny po vypuknutí vojny. Mnoho z nich v SR zostalo, ešte viac ich je podľa neho v Česku. V tomto sa nič nemení, len rešpektujte..., že nechceme posielať zbrane na Ukrajinu,“ dodal.

Zopakoval postoj novej vlády, že neverí na vojenské riešenie konfliktu na Ukrajine. Podľa jeho slov je zamrznutý a môže trvať až do roku 2030 a nefunguje ani sankčná politika proti Rusku. „Za týchto okolností my presadzujeme myšlienku: je lepšie desať rokov rokovať v mieri alebo pri prerušených bojových operáciách ako desať rokov bez akéhokoľvek výsledku ísť k rokovaciemu stolu, keď zistíme, že ďalších 500-600 tisíc ľudí je mŕtvych,“ povedal Fico. Dodal však, že rešpektuje postoj ČR a akéhokoľvek štátu, ktorý sa rozhodne pomáhať Ukrajine vojensky.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite