Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pellegrini prerušil schôdzu k odvolávaniu ministra vnútra do utorka

.tasr .slovensko

Prihlásených ostáva stále zhruba 30 rečníkov písomne.

Pellegrini prerušil schôdzu k odvolávaniu ministra vnútra do utorka SITA/Milan Illík

diskusii o návrhu na odvolanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) v Národnej rade (NR) SR dominovali aj v piatok dopoludnia vystúpenia vládnej koalície. Vystúpiť stihol len jeden za poslanecký klub, a to Tibor Gašpar (Smer-SD). Následne požiadal o slovo opäť minister. Opozícia reagovala len faktickými poznámkami.

Po jeho vystúpení zo sály odišli prítomní koaliční poslanci, neostal tak žiaden spravodajca. Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) ozrejmil, že tak ako vo štvrtok (23. 11.) večer odišli zo sály zástupcovia opozície, a tým aj predkladatelia návrhu, rovnako chýba v piatok spravodajca. Preto prerušil rokovanie až do utorka (28. 11.) do 9.00 h. 

Šutaj Eštok vo svojom vystúpení označil dôvody na jeho odvolávanie v návrhu opozície za frašku. „Chápem, že ste pochopili, že nelegálna migrácia sa musí riešiť a že ste to do odvolávania dali len preto, lebo by tam nemalo čo byť,“ podotkol s tým, že celá diskusia sa zúžila len na "čurillovcov". Podčiarkol pritom, že títo vyšetrovatelia sú naďalej obvinení, preto sú postavení mimo služby.

Predstavitelia klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ kritizovali jeho vystúpenie vo faktických poznámkach. Igor Matovič skonštatoval, že vystúpilo absolútne zlo. Roman Mikulec a Gábor Grendel reagovali, že ho nechcú odvolať pre postavenie vyšetrovateľov mimo služby, ale pre spôsob, akým to urobil. Vyčítali mu, že najskôr konal, až potom hľadal argumenty a zákonné dôvody. Rovnako mu vyčítali, že sa neobrátil na Úrad na ochranu oznamovateľov, keďže niektorí vyšetrovatelia mali status chráneného oznamovateľa.

Šéf poslaneckého klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ Michal Šipoš na piatkovej tlačovej konferencii kritizoval Pellegriniho, že prerušil piatkovú schôdzu a poslanci tak nemusia byť v robote. Schôdzu podľa neho prerušil v čase, keď bol v diskusii na rade Mikulec. Pýta sa, kde je nová politická kultúra, ktorú vládni politici sľubovali. Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ) dodala, že Smer-SD a Hlas-SD zneužili schôdzu na to, aby obhajovali svojich trestne stíhaných ľudí a na to, aby sa navážali do vyšetrovateľov. Matovič si myslí, že voliči opozície nie sú pre vládu podstatní.

Mária Kolíková (SaS) opätovne vyčítala vládnej koalícii priebeh rokovania. Skonštatovala, že koalícia plánovala ukončiť rokovanie v piatok skôr, napriek tomu naťahovala čas a nedovolila opozičným rečníkom vystúpiť. Predseda parlamentu reagoval, že ak je prihlásená do diskusie, svojich 20 minút na vystúpenie mať bude, keď sa dostane na rad.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite