Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zavedenie mechanicko-biologickej úpravy odpadu sa odloží na rok 2025

.tasr .slovensko

Na tlačovej konferencii o tom v piatok informoval minister životného prostredia Taraba. Dodal, že ide o posledný posun termínu.

Zavedenie mechanicko-biologickej úpravy odpadu sa odloží na rok 2025 SITA/Michal Veterník

zavedenie povinnosti mechanicko-biologickej úpravy odpadu pred uložením na skládku sa posúva na rok 2025. 

„Celý ten princíp, ktorý sa má uviesť do pohybu, nikto z nás nespochybňuje,“ zdôraznil minister s tým, že Slovensko projekt zrealizuje. Aktuálne je však podľa neho pripravených len 49 percent územia Slovenska. Dosiaľ si príprava vyžiadala 120 miliónov eur a očakáva, že rovnakú sumu ešte bude treba investovať.

Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik vyzdvihol, že o posunutí termínu sú samosprávy informované už v novembri, teda skôr ako v minulosti. "Odklad je vecný, dohodnutý a my dnes vieme, že niekedy okolo polroka budúceho roka sa budeme musieť opäť postaviť pred novinárov a povedať, že od 1. januára to spúšťame aj s dôsledkami, ktoré to bude mať, povedzme na výšku poplatku za komunálny odpad," povedal. Samosprávy chcú mať pripravený aj scenár, ako sa aktuálne volebné obdobie posunúť v otázke eliminovania nových smetísk.

Prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček ocenil praktickú a konštruktívnu debatu s aktuálnym vedením rezortu vedenú priamo ministrom. 

Slovensko zaviedlo povinnosť mechanicko-biologickej úpravy odpadu pred uložením na skládku pôvodne od 1. januára 2021. Následne sa termín posúval. Žiadny zmesový odpad, ktorý nie je upravený, tak v budúcnosti nebude môcť byť uložený na skládkach. Ide o proces, ktorý zmení vlastnosti odpadu. Cieľom je zmenšiť jeho objem alebo znížiť jeho nebezpečné vlastnosti. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite