Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český prezident Pavel na Pražskom hrade privítal Zuzanu Čaputovú

.tasr .slovensko

Obaja prezidenti vyzdvihli dôležitosť Nežnej revolúcie pre demokraciu.

Český prezident Pavel na Pražskom hrade privítal Zuzanu Čaputovú SITA/Milan Illík

český prezident Petr Pavel s manželkou Evou privítali vo štvrtok na Pražskom hrade slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú s jej partnerom Jurajom Rizmanom. Prezidenti vyzdvihli výnimočné vzťahy SR a ČR a vyjadrili nádej, že také zostanú aj v budúcnosti, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

„Je to moja pravidelná návšteva Prahy 16. novembra, teda deň pred naším spoločným sviatkom demokracie – pred udalosťou, ktorá veľmi pozitívnym spôsobom poznačila obe naše krajiny a na ktorej sme sa spoločne podieľali – teda pred Nežnou revolúciou,“ povedala Čaputová. S Pavlom si podľa jej slov vždy majú čo povedať a obzvlášť v aktuálne pohnutých vnútropolitických či geopolitických časoch. „Naše vzťahy sú mimoriadne, sú blízke a verím, že také zostanú ďalej,“ dodala.

„Som veľmi rád, že si pani prezidentka našla čas na pracovnú návštevu ČR v predvečer štátneho sviatku, zároveň pred nadchádzajúcim rokovaním Vyšehradskej štvorky na prezidentskej úrovni a tiež krátko po voľbách na Slovensku,“ uviedol Pavel s tým, že s Čaputovou majú množstvo tém na rozhovor. Na historicky výnimočné vzťahy SR a ČR chce nadväzovať na všetkých úrovniach. „Predpoklady na to sú a spoločný záujem budeme pragmaticky hľadať,“ dodal.

Čaputová si prišla do Prahy deň pred 17. novembrom pripomenúť výročie Nežnej revolúcie. Podvečer položí kyticu a zapáli sviečku pri pamätníku Nežnej revolúcie na Národní tříde.

Popoludní sa v Slovenskom inštitúte stretne so slovenskou komunitou žijúcou v Česku a večer ju čaká debata so študentmi Univerzity Karlovej. Diskutovať budú o výzvach demokracie.

Slovenská prezidentka tradične navštevuje Prahu deň pred výročím Nežnej revolúcie. Vlani ju na Pražskom hrade privítal exprezident Miloš Zeman, predvlani ho Čaputová v tento deň navštívila v nemocnici. Zároveň si vtedy prevzala najvyššie ocenenie hornej komory českého parlamentu – Striebornú medailu predsedu Senátu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite