Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ficove kroky voči novinárom sa riešia už aj na pôde Európskeho parlamentu

.sita .slovensko

O prešetrenie útokov predsedu vlády na médiá požiadali slovenskí europoslanci.

Ficove kroky voči novinárom sa riešia už aj na pôde Európskeho parlamentu SITA/Milan Illík

slovenskí poslanci Európskeho parlamentu v spoločnom liste žiadajú podpredsedníčku Európskej komisie (EK) Věru Jourovú, aby preverila, či sú rozhodnutia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) týkajúce sa novinárov v súlade s hodnotami a princípmi Európskej únie (EÚ). 

Preverenie iniciovali europoslanci Eugen Jurzyca (SaS) a Ivan Štefanec (KDH), ku ktorým sa pripojil Vladimír Bilčík (Demokrati), Miriam Lexmann (KDH), Lucia Ďuriš Nicholsonová (Jablko), Jozef Mihál (Demokrati), Peter Pollák (hnutie Slovensko) Martin Hojsík (PS) a Michal Wiezik (PS). Autori listu tvrdia, že tlak na nezávislosť médií v ktoromkoľvek členskom štáte EÚ je vnímaný ako tlak na všetky médiá v EÚ.

„Slovenská vláda vytvára neprimeraný tlak na vybrané médiá, ktoré ona sama subjektívne považuje za nepriateľské. Už samotný slovník premiéra – ,kroky proti nepriateľským médiám‘ – poukazuje na jeho nedemokratické sklony," upozornil Štefanec. Jurzyca doplnil, že slobodné médiá sú súčasťou a zárukou slobodnej demokratickej spoločnosti.

Europoslanci podpredsedníčku EK v liste informujú o znepokojení s Ficovými krokmi a tvrdia, že to, čo si dovolil v súvislosti s médiami urobiť, si nedovolil žiaden jeho predchodca. Europoslanci tak narážajú na rozhodnutie predsedu vlády dať preveriť povolenie na vstup a prácu novinárov z viacerých slovenských médií, ako sú TV Markíza, Denník N, SME a portál Aktuality na Úrad vlády SR. Novinári týchto médií by mali mať až do vydania rozhodnutia zakázané vstúpiť do priestorov úradu vlády. 

„Domnievame sa, že tým môže brániť časti verejnosti v prístupe k informáciám priamo od vlády a jej členov, ako aj kontrole výkonnej moci," uvádza sa v liste. Pripomínajú, že kľúčovou povinnosťou orgánov verejnej moci v demokratickom štáte je poskytovať informácie médiám a verejnosti, ako o tom hovorí slovenská legislatíva – Ústava SR či zákon o vydavateľoch a publikáciách.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite