Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Verejné obstarávanie sa má znova zmeniť, ministerstvo chystá nový zákon

.sita .slovensko

Aktuálny zákon o verejnom obstarávaní aj s mnohými zmenami je účinný takmer osem rokov.

Verejné obstarávanie sa má znova zmeniť, ministerstvo chystá nový zákon SITA/Jana Birošová

pravidlá verejného obstarávania, ktoré doterajšie vlády a poslanci upravovali pravidelne každoročne, sa majú opätovne meniť. Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) najnovšie avizoval začiatok prípravy ďalšieho nového zákona o verejnom obstarávaní. Podľa ministra má byť už moderný a odbúrať všetky prekážky, ktoré sa v pôvodnom zákone roky kopili. „Chystáme obrovskú zmenu vo verejnom obstarávaní, ktoré bude tak jednoduché, tak transparentné, ako vyžaduje Európska únia,“ oznámil Raši.

Slovenský zákon o verejnom obstarávaní je podľa ministra investícií urobený tak, že verejné obstarávanie sa pre mestá, obce, kraje alebo prijímateľov stáva nočnou morou. Raši informoval, že návrh zákona bude obsahovať presne také podmienky, na akých funguje celá Európa a ktoré Európska únia vyžaduje. „Keď sa nám podarí zjednodušiť byrokratický proces kontroly, hodnotenia eurofondov, pripraviť a predložiť v čo najkratšom čase nový zákon o verejnom obstarávaní, tak veríme, že eurofondy nie že budeme vracať alebo sa snažiť ich nestratiť, ale že sa budeme tešiť z každého eura, ktoré do nášho regiónu môžeme umiestniť,“ poznamenal Raši. Minister tvrdí, že nový zákon o verejnom obstarávaní nielen zrýchli čerpanie eurofondov v regiónoch, ale aj rozviaže ruky všetkým poctivým starostom a primátorom. Sľubuje, že nový zákon nebude vyžadovať nič viac, ako pravidlá Európskej únie.

Aktuálny zákon o verejnom obstarávaní aj s mnohými zmenami je účinný takmer osem rokov. Národná rada SR ho schválila koncom roka 2015 počas samostatnej vlády Smeru-SD, účinnosť nadobudol postupne od decembra 2015 do apríla 2016. Odvtedy ho zákonodarcovia novelizovali podľa údajov v Zbierke zákonov SR takmer dvadsaťkrát. Počas vlád so Smerom-SD zmenili podmienky obstarávania na základe platného zákona 11-krát do roku 2019, podpredsedom tejto strany a zároveň vicepremiérom pre investície do roku 2020 bol Raši, ktorý zákon v súčasnosti kritizuje. Pri predošlej vládnej koalícií na čele s vtedajším hnutím OĽaNO zákon o obstarávaní menili osemkrát. A to najmä veľkou novelou z októbra 2021, ktorej hlavná časť je účinná od 31. marca 2022 a ďalšia od vlaňajšieho augusta.

Koncom marca budúceho roka nadobudne účinnosť posledná časť veľkej novely obstarávania z roku 2021. Práve s ňou súvisí aj návrh novely zákona, ktorý nedávno predložil na medzirezortné pripomienkovanie predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Peter Kubovič. Povinnú profesionalizáciu verejného obstarávania s využívaním odborných garantov od 31. marca 2024, ktorú zahŕňa veľká novela, má podľa tohto návrhu nahradiť fakultatívny výber. 

Verejní obstarávatelia a obstarávatelia by sa tak od tohto termínu mohli rozhodnúť, či konkrétne verejné obstarávanie, napríklad pre jeho významnosť alebo odbornú náročnosť, budú realizovať s odborným garantom. ÚVO navrhuje zmeniť povinné používanie odborných garantov na nezáväzné spolu so zrušením sankcií. Zmeny by po schválení mali byť účinné dňom vyhlásenia okrem časti o dobrovoľnom využívaní odborných garantov, ktorá má nadobudnúť účinnosť 31. marca 2024. Profesionalizáciu verejného obstarávania s povinným využívaním odborných garantov predtým presadil práve ÚVO, ale ešte za predošlého predsedu Miroslava Hliváka.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite