Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka Zuzana Čaputová si pripomenula 105. výročie vzniku prvej ČSR

.tasr .slovensko

Československá republika položila základy ústavného súdnictva, zaviedla rovné volebné právo aj volebné právo pre ženy.

Prezidentka Zuzana Čaputová si pripomenula 105. výročie vzniku prvej ČSR SITA/Milan Illík

v piatok to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá si pripomenula 105. výročie vzniku ČSR, pripadajúce na sobotu 28. októbra.

„Na tú dobu to bola naozaj veľmi moderná demokratická republika s ústavou, položila základy ústavného súdnictva, rovné volebné právo, takisto volebné právo pre ženy,“ zdôraznila Čaputová pri pamätníku generála Milana Rastislava Štefánika v Bratislave.

V tom čase podľa jej slov vzniklo množstvo vzdelávacích či kultúrnych inštitúcií a klesla detská úmrtnosť. Doplnila, že táto republika bola rešpektovaná aj v zahraničí a Slovensko má na čom stavať.

Čaputová tiež zdôraznila, že pri tejto príležitosti si Slovensko pripomína aj kľúčových aktérov diania. „Myslím si, že máme na čo nadväzovať z hľadiska demokratickej tradície a demokratickej inštitúcie,“ dodala.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite