Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ministri sa po menovaní zišli na prvej schôdzi

.tasr .slovensko

Nový minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) sa po prevzatí agendy vyjadril, že má pomerne jasnú predstavu o tom, ako by mal rezort vyzerať.

Ministri sa po menovaní zišli na prvej schôdzi SITA/Jana Birošová

ministri novovymenovanej vlády SR si v stredu popoludní prevzali agendu na svojich úradoch. Z ministerstiev zamierili rovno na úrad vlády, kde sa zišli na prvom rokovaní kabinetu Roberta Fica (Smer-SD). Riešiť by podľa ministrov mali personálne otázky a výmeny na postoch štátnych tajomníkov, prípadne vedúcich služobných úradov. Rovnako by sa členovia vlády mali rozprávať o obsahu programového vyhlásenia vlády.

Nový minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) sa po prevzatí agendy vyjadril, že má pomerne jasnú predstavu o tom, ako by mal rezort vyzerať. Za jednu z priorít označil ochranu obyvateľov Slovenska, migrácia je podľa neho nezvládnutá. K personálnym otázkam sa zatiaľ nechcel vyjadrovať.

„Prichádzam nastavený pracovne, už týždne mám hlavu plne nastavenú na oblasť vzdelávania a výskumu a vedy. S ministrom sme komunikovali priebežne, kultivovane preberiem úrad,“ povedal nový šéf rezortu školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) hovoril o viacerých výzvach, ktorým čelí rezort. „Týkajú sa právneho štátu, trestného systému, možno aj rekodifikácie občianskeho práva, väzenstva, probačnej a mediačnej služby, “priblížil. Priority si chce nastaviť aj po konzultácii s odbornou verejnosťou.

Prioritou envirorezortu bude podľa jeho nového šéfa Tomáša Tarabu (nominant SNS) naštartovanie vecí, ktoré zanedbal exminister Ján Budaj. „Nejdem s nikým bojovať. Podávam pomocnú ruku na to, aby sme sa starali o zdravý vzduch, vodu a pôdu, aby sme dali reálnu ochranu životného prostredia na najvyššiu úroveň, “poznamenal. Zamerať sa chce na obnovu turbín na Vodnom diele Gabčíkovo či kanalizácie. Naďalej podľa Tarabu budú fungovať aj zásahové tímy pre medveďa. Na ministerstve chce vytvoriť platformu pre diskusiu medzi mimovládnymi organizáciami, neštátnymi majiteľmi a rôznymi inštitúciami.

Nová ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) priznala, že sa musí zorientovať na novej pozícii. „Vzhľadom na to, že mám víziu, ktorú chcem pretaviť do praxe, potrebujeme mať čo najpodrobnejší prehľad o tom, v akom stave je rezort v súčasnosti. Urobím teda dôkladnú analýzu,“ uviedla o jednom zo svojich prvých krokov. Plánuje ostať pri dvoch štátnych tajomníkoch, s návrhmi personálnych zmien na týchto postoch prišla na rokovanie vlády.

Nová ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) sa ujíma funkcie s veľkým rešpektom. „Je to rezort, ktorý sa týka každého z nás, “prízvukovala pred rokovaním kabinetu. Na prvú schôdzu novovymenovanej vlády nepredkladá žiadny personálny návrh, prípadné zmeny v ministerskom tíme chce komunikovať v ďalších dňoch. 

Nová ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) priznala, že sa musí zorientovať na novej pozícii. „Vzhľadom na to, že mám víziu, ktorú chcem pretaviť do praxe, potrebujeme mať čo najpodrobnejší prehľad o tom, v akom stave je rezort v súčasnosti. Urobím teda dôkladnú analýzu, “uviedla o jednom zo svojich prvých krokov. Plánuje ostať pri dvoch štátnych tajomníkoch, s návrhmi personálnych zmien na týchto postoch prišla na rokovanie vlády.

Nová ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) pripomenula, že už v minulosti ministerkou bola. „Nastupovala som do ministerského kresla asi do najhorúcejšieho, aké kedy minister vnútra mal od vzniku Slovenskej republiky. Dnes to bolo o niečo pokojnejšie, ale, samozrejme, výzvy ktoré nás čakajú, nie sú ľahké a budeme musieť zabrať od prvého dňa,“ uviedla Saková

Minister dopravy Jozef Ráž ml. (nominant Smeru-SD) zatiaľ nechcel svoje zámery špecifikovať. Vyjadril sa k odvolaniu šéfa Národnej diaľničnej spoločnosti Vladimíra Jacka svojím predchodcom Pavlom Lančaričom zo začiatku tohto týždňa. To nový minister schvaľuje a nemá s tým problém.

„Prvé, čo urobím, tak začnem pracovať,“ uviedol nový šéf rezortu investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD). "Napriek tomu, že mnohí ministri vlády deklarovali, že je všetko pripravené a vyriešené, tak si myslím, že problémov bude na ministerstve veľmi veľa. Púšťame sa do toho, aby sa dočerpali eurofondy, aby sa začali čerpať nové eurofondy, aby sa rozbehla informatizácia a aby nám ľudia neodchádzali z regiónov," priblížil.

Richard Takáč (Smer-SD) prevzal Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR po ministrovi úradníckej vlády Jozefovi Bírešovi. Takáč nastupuje na agrorezort „s veľkým rešpektom a s pokorou.“ „Každé ministerstvo je v katastrofálnom stave, nehovoriac o verejných financiách. Preto si myslím, že to budeme mať celá vláda veľmi náročné. Slovensko už potrebovalo veľmi dávno, aby sa občania SR nadýchli a aby sa to tu konečne zastabilizovalo a začali sa riešiť reálne problémy ľudí,“ povedal. 

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR bude riadiť Erik Tomáš (Hlas-SD). „Je to ťažký rezort, ktorý má veľmi širokú problematiku, “ povedal nový minister. „Mám pocit, že nie je oblasť života, ktorá by sa nedotýkala tohto rezortu. Ideme tvrdou prácou. Niečo sme ľuďom pred voľbami hovorili a budeme sa snažiť čo najviac toho splniť, “vyjadril sa Tomáš.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu v Prezidentskom paláci vymenovala vládu SR, ktorú povedie Fico. Vládnu koalíciu vytvorili strany Smer-SD, Hlas-SD a SNS.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite