Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka stanovila termín ustanovujúcej schôdze NR SR na 25. októbra​

.tasr .slovensko

Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Prezidentka stanovila termín ustanovujúcej schôdze NR SR na 25. októbra​ SITA/Diana Černak

priblížil, že schôdza by sa mala začať o 10.00 h ráno. Hlava štátu podľa jeho slov požiadala predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), aby miesto, deň a hodinu konania schôdze oznámil novozvoleným poslancom. Strižinec zároveň avizoval, že novú vládu prezidentka vymenuje až potom, ako dostane nový návrh kandidáta na post ministra životného prostredia.

Ustanovujúca schôdza NR SR sa podľa ústavy musí konať do 30 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov parlamentných volieb. Novozvolení poslanci na nej skladajú sľub, čím sa ujmú mandátu. Zvoliť majú aj nového predsedu a podpredsedov parlamentu, utvoria si kluby a parlamentné výbory.

Víťazom parlamentných volieb sa stal Smer-SD, obsadí 42 poslaneckých kresiel. Nasledujú Progresívne Slovensko s 32 a Hlas-SD s 27 mandátmi. Do parlamentných lavíc sa dostali aj koalícia OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí, ktorá má 16 poslaneckých kresiel. KDH bude zastupovať 12, SaS 11 a SNS desať poslancov.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite