Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poslanci KDH, SaS aj OĽaNO podporia Šimečku za podpredsedu parlamentu

.tasr .slovensko

Strana SNS nominuje Andreja Danka, strana Hlas zase Petra Žigu.

Poslanci KDH, SaS aj OĽaNO podporia Šimečku za podpredsedu parlamentu SITA/Branislav Bibel

poslanci Národnej rady (NR) SR za KDH, SaS, ako aj poslanci z koalície OĽaNO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí podporia lídra Progresívneho Slovenska (PS) Michala Šimečku na post podpredsedu NR SR.

„Politická kultúra v NR SR bola vždy taká, že najsilnejšia opozičná strana mala podpredsednícke miesto, takže KDH ho podporí,“ ozrejmil líder KDH Milan Majerský v súvislosti s podporou Šimečku. Aj šéf SaS Richard Sulík a poslanec za OĽaNO a priatelia Michal Šipoš potvrdili podporu pre Šimečku.

KDH sa vzdalo nároku na jedného predsedu výboru, a preto získa štyri podpredsednícke miesta. V hospodárskom výbore bude podpredsedom Jozef Hajko, v školskom Ján Horecký, vo výbore pre regionálny rozvoj Igor Janckulík a vo výbore na kontrolu Vojenského spravodajstva bude podpredsedom František Mikloško. 

Opozícia mohla mať podľa Sulíka viac postov predsedov výborov. SaS bude mať posty podpredsedu finančného výboru, ako aj európskeho výboru. Predsedu poslaneckého klubu si bude SaS voliť vo štvrtok (19. 10.). Sulík potvrdil, že opozičné kluby chcú komunikovať o spolupráci. Treba podľa neho v určitom rozsahu postupovať spoločne, ak chcú byť účinnou opozíciou.

OĽaNO a priatelia bude mať klub 24. októbra, kde sa bude rozhodovať o šéfovi poslaneckého klubu. „Keď klub vyjadrí podporu mne a nebude mať záujem nikto iný, budem pozíciu zastávať,“ ozrejmil Šipoš s tým, že poslanec za ich hnutie Peter Pollák bude členom ľudskoprávneho výboru.

Šimečka ozrejmil, že opozícia sa zhodla na prerozdelení postov predsedov opozičných výborov, nechcel ich však zatiaľ konkretizovať. Každá strana sa podľa neho musela niečoho vzdať. „Mali sme záujem o predsedníctvo výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny a zároveň aj o jeden zo silných kontrolných výborov, ktorý najmä v tom, čo môžeme očakávať od tejto vlády, bude veľmi dôležitý. To sa naplnilo,“ priblížil šéf PS.

Šimečka, ako aj Sulík rešpektujú nomináciu Petra Žigu za podpredsedu parlamentu za Hlas-SD. Majerský sa zatiaľ nevedel k nominácii vyjadriť. Poslanecký klub KDH bude podľa neho diskutovať o tom, či ho vo voľbe podporí. Šipoš to nepovažuje za dobrú nomináciu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite