Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fico chce, aby vládny program odhlasovali v parlamente do 17. novembra

.tasr .slovensko

Vláda chce konsolidovať verejné financie bez dopadov na sociálny štát a podporovať investície.

Fico chce, aby vládny program odhlasovali v parlamente do 17. novembra SITA/Diana Černak

predseda Smeru-SD Robert Fico chce, aby sa o programovom vyhlásení a dôvere vláde hlasovalo v parlamente do 17. novembra. Termín by chceli stihnúť v prípade, že vláda bude menovaná na budúci týždeň. „Základné piliere nového programového vyhlásenia vlády sme veľmi jasne zadefinovali v memorande o porozumení, ktoré sme schvaľovali a podpisovali minulý týždeň,“ dodal.

Cieľom novej vlády bude podľa Fica konsolidovať verejné financie tempom, ktoré neohrozí dosiahnutý sociálny štandard a zároveň umožní veľké investície na podporu hospodárskeho rastu. Zámerom je do roku 2027 rast životnej úrovne a reálnych miezd.

Zahraničnopolitická orientácia Slovenska zostáva nemenná, zdôraznil ďalej Fico. „Bude založená na členstve Slovenskej republiky v Európskej únii a NATO, ale pri veľmi razantnom pôsobení pri ochrane národno-štátnych záujmov,“ vyhlásil. Ministerstvo zahraničných vecí už podľa neho nebude hovorcom cudzích, ale slovenských záujmov. „Bude sa robiť slovenská zahraničná politika, bude sa budovať zdravé vlastenectvo, bude sa posilňovať suverenita,“ dodal. Chce, aby bolo Slovensko solídnym partnerom, no s odvahou odmietnuť opatrenia, ktoré by poškodzovali jeho záujmy. 

Načrtol tiež zmeny v trestnom práve a mechanizme ochrany ľudských práv. „Nám je zbytočné mať mechanizmus ochrany ľudských práv, ak od podania, v ktorom sa upozorňuje na vážne defekty v právnom systéme, uplynú tri roky a až po troch rokoch príslušný orgán rozhodne, či niečo je alebo nie je v súlade s Ústavou SR. Musíme sa pozrieť na celý trestný systém z pohľadu efektívnosti sankcií, na manipulácie, ku ktorým došlo za posledné obdobie,“ uviedol.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite