Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poľsko uzatvorilo zopár hraničných priechodov so Slovenskom

.tasr .slovensko

Primátor Čadce Matej Šimášek poukázal na to, že situácia s migrantmi na Kysuciach v ostatných dňoch eskalovala.

Poľsko uzatvorilo zopár hraničných priechodov so Slovenskom SITA/AP Photo/KWP Poznan

zatvorenie starého hraničného priechodu do Poľska v kysuckej obci Skalité prekvapilo domácich obyvateľov aj zahraničných vodičov. Na cestu do Poľska museli využiť diaľnicu D3, na ktorú sa mohli napojiť až po návrate do Svrčinovca. Na hraničnom priechode na diaľnici D3 sa Poliaci zamerali najmä na kontroly osobných áut, autobusov a dodávok.

Zástupca starostu obce Skalité Peter Ivanek pre TASR uviedol, že na hranici s Poľskom sú zatvorené aj ďalšie menšie hraničné priechody. „Nemali sme informácie, že Poľská republika úplne zatvorí hranice. Hovorilo sa o čiastočnej uzávere. Ľudia sú dosť prekvapení, cez niektoré hraničné priechody denne dochádzajú do Poľska na nákupy alebo za rodinami a cez náš starý priechod sa dalo dostať na diaľnicu, ktorá vedie do Žiliny,“ povedal.

Zatarasený hraničný priechod prekvapil aj mladého vodiča dodávky Jána, ktorý chcel ísť natankovať lacnejšiu naftu. „Do Poľska sa oplatí chodiť aj na nákupy. Určite nás to ovplyvní a obmedzí, “ skonštatoval.

Primátor Čadce a predseda Združenia miest a obcí Kysúc Matej Šimášek poukázal na to, že situácia s migrantmi na Kysuciach v ostatných dňoch eskalovala. „Prenikali informácie, že Poliaci a Česi prejdú k radikálnemu riešeniu a uzavrú hranicu. Boli tu stovky migrantov, ktorí prechádzali nielen cez legálne hraničné priechody, kde si ich prevzala polícia, ale aj cez zelené čiary,“ skonštatoval s tým, že ľudia i samospráva pomáhajú migrantom so šatstvom, nabitím telefónov či jedlom.

Do riešenia situácie by mal podľa neho vstúpiť štát. „Sám som si to dnes ráno vyskúšal. Snažil som sa komunikovať s ľuďmi, ktorí prišli pravdepodobne zo Sýrie. Nerozumeli nášmu jazyku a v podstate nám neverili. Aj napriek tomu, že ľudia, ktorí tam boli so mnou, im pomáhali, “ podotkol.

Upozornil na to, že opatrenia na hraniciach susedných štátov obmedzia život ľudí v česko-slovensko-poľskom pohraničí. „Je tu čulý cestovný ruch, vymieňajú sa služby, obchoduje sa. A dnes sa to všetko zastavilo. Sám som bol dnes na hraničnom priechode, kde sa otočilo niekoľko áut, ktorých posádky o tom neboli informované,“ uzavrel Šimášek.

Poľsko od stredy dočasne obnovilo kontroly na hraniciach so Slovenskom. Vykonávať ich bude len na vstupe do Poľska, pričom hranice možno prekračovať len na určených miestach a s dokladmi - občianskym preukazom alebo pasom. Kontroly Poľsko zaviedlo v súlade s pravidlami schengenského priestoru zatiaľ na desať dní. Podľa poľskej vlády je vysoká pravdepodobnosť, že ich predĺžia.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite