Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najvyšší súd zrušil rozhodnutie o neprijatí obžaloby na podnikateľa Miroslava Výboha

.sita .slovensko

Sudca Špecializovaného trestného súdu Michal Truban odmietol v júni tohto roku obžalobu na podnikateľa.

Najvyšší súd zrušil rozhodnutie o neprijatí obžaloby na podnikateľa Miroslava Výboha

najvyšší SR súd na dnešnom neverejnom zasadnutí na základe sťažnosti prokurátora zrušil uznesenie Špecializovaného trestného súdu, ktorým bola odmietnutá obžaloba a prokurátorovi vrátená vec obvineného podnikateľa Miroslava V. Ako informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. samosudca ŠTS podľa najvyššieho súdu postupoval procesne nesprávnym spôsobom, keď podanú obžalobu preskúmaval, hoci bolo už predtým prvostupňovým súdom po preskúmaní obžaloby rozhodnuté o nariadení hlavného pojednávania. Prvostupňový súd bude teda musieť podanú obžalobu prejednať na hlavnom pojednávaní a rozhodnúť o nej.

Sudca Špecializovaného trestného súdu Michal Truban odmietol v júni tohto roku obžalobu na podnikateľa Miroslava V. Urobil tak napriek tomu, že predošlý zákonný sudca, ktorý však zo STŠ medzitým odišiel vo veci už nariadil termíny hlavného pojednávania. Úrad špeciálnej prokuratúry vtedy voči rozhodnutiu podal sťažnosť.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal ešte v novembri 2021 na podnikateľa obžalobu pre obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku. Miroslava V. vyčlenila polícia v rámci vyšetrovania kauzy označenej ako Mýtnik III na samostatné konanie. Podnikateľ sa totiž podľa medializovaných informácií nachádzal v Dubaji. Jeho obhajca Ladislav Smejkal ešte v decembri 2021 odmietol, že by sa obžalovaný vyhýbal trestnému konaniu. Neskôr obžalovaný súdu oznámil, že sa chce zúčastniť na hlavnom pojednávaní. Súd z tohto dôvodu v júni 2022 odvolal príkaz na zatknutie, ako aj európsky a medzinárodný zatýkací rozkaz na Miroslava V.

Záležitosť sa týka úplatku 150-tisíc eur, ktorý si podnikateľ údajne vypýtal od šéfa finančnej správy Františka Imreczeho sa podnikateľa Michala Suchobu. Protihodnotou zaň bola podľa orgánov činných v trestnom konaní podpora legislatívneho procesu a jeho sfinalizovanie v súvislosti so zavedením projektu virtuálnej registračnej pokladnice.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite