Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Polícia varuje, že v súvislosti s voľbami môže dôjsť k zneužívaniu umelej inteligencie

.tasr .slovensko

Vyzývajú verejnosť, aby si zachovala obozretnosť v online priestore a nenechala sa zneužiť záujmovými skupinami.

Polícia varuje, že v súvislosti s voľbami môže dôjsť k zneužívaniu umelej inteligencie FB/policia SR

polícia Slovenskej republiky v súvislosti s nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami varuje pred zneužívaním umelej inteligencie. Zachytila totiž viacero prípadov dezinformačných a manipulatívnych videí a audionahrávok týkajúcich sa volieb. Informuje o tom na sociálnej sieti. 

Policajti zachytili vo verejnom priestore napríklad účelovo zostrihané videá, zmanipulované audionahrávky, produkty zneužité technológiou deep fake či falošné a nepravdivé informácie. 

Vyzývajú verejnosť, aby si zachovala obozretnosť v online priestore a nenechala sa zneužiť záujmovými skupinami.„ Policajný zbor očakáva stúpajúcu tendenciu výskytu zmanipulovaných videí a audionahrávok v piatok a v sobotu (29. - 30. 9.),“ uviedli. 

Ako priblížili, tieto produkty sú často šírené anonymnými účtami a skupinami či falošnými nezávislými aktivistami. Okrem toho sa podľa slov polície šíria takzvanými alternatívnymi médiami a konkrétnymi osobami, ktoré nie sú vysoko politicky exponované, no šírením týchto produktov budú sledovať svoje osobité ciele. 

  

 Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite