Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Priebežné výsledky sa budú zverejňovať na webe volbysr.sk

.tasr .slovensko

Definitívne výsledky volieb budú obsahovať podrobné dáta za takmer 3000 obcí a miest do úrovne jednotlivých okrskov.

Priebežné výsledky sa budú zverejňovať na webe volbysr.sk SITA/ĽUDOVÍT VANIHER

priebežné neoficiálne výsledky parlamentných volieb bude Štatistický úrad (ŠÚ) SR zverejňovať na portáli volbysr.sk v sobotu 30. septembra po 22.00 h., respektíve po uzavretí všetkých volebných miestností. Zverejnenie definitívnych výsledkov na webe volbysr.sk očakáva ŠÚ po ich schválení štátnou volebnou komisiou, čo býva spravidla v nedeľu po obede. 

Priebežné výsledky sa budú aktualizovať približne každých desať minút. Ukazovať budú stav sumarizácie, volebnú účasť aj úspešnosť politických subjektov. „Dostupné budú údaje v súhrne za SR aj za osem krajov, 50 územných obvodov a 79 okresov,“ priblížil na štvrtkovej tlačovej konferencii vedúci oddelenia volieb ŠÚ Jozef Brinda.

Definitívne výsledky volieb budú obsahovať podrobné dáta za takmer 3000 obcí a miest do úrovne jednotlivých okrskov. Počas volebného víkendu budú dočasne nedostupné vybrané služby a portál ŠÚ.

Sobotné parlamentné voľby budú prvé, v ktorých volebné komisie zápisnice s výsledkami vytvoria aj odošlú na sumarizáciu povinne elektronicky. Všetky zápisnice budú podľa šéfa ŠÚ SR Petra Peťka vytvorené a spracované elektronicky. Obce nebudú musieť nosiť fyzicky zápisnice, Peťko preto predpokladá rýchlejšie spracovanie výsledkov. Týka sa to všetkých takmer 6100 zápisníc okrskových aj okresných volebných komisií.

Sumarizovať výsledky volieb bude vyše 700 odborníkov štatistického úradu v rámci 51 sumarizačných útvarov. Z nich bude 49 pôsobiť pri okresných volebných komisiách v rámci SR, jeden sumarizačný útvar bol vytvorený pre komisiu, ktorá spracováva výsledky zo zahraničia. V sídle štatistického úradu v Bratislave bude pôsobiť aj centrálny sumarizačný útvar.

Najviac zaťaženým bude sumarizačné pracovisko v Bratislave, kde sa budú spracovávať výsledky z 398 okrskov. Najmenej zaťaženými budú sumarizačné útvary v Šali, Dolnom Kubíne, Stropkove, Pezinku, Malackách a Ružomberku.

Volebným komisiám pomáha pri sumarizovaní výsledkov Integrovaný volebný informačný systém (IVIS). Funkčnosť a spoľahlivosť programového vybavenia a komunikačných sietí systému IVIS potvrdili tri skúšky.

Vo voľbách kandiduje 24 politických strán a hnutí a jedna koalícia. Na Slovensku je približne 4,3 milióna voličov. V ére samostatného Slovenska pôjde o deviate voľby do Národnej rady SR.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite