Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Nerozumiete tomu?! Nula, 0, nič, zero

.dáta bez pátosu .slovensko

Skúsme ako krajina, ekonómovia, analytici, novinári a redaktori pochopiť nasledovný fakt ohľadom verejných financií.

Dáta bez pátosu: Nerozumiete tomu?! Nula, 0, nič, zero

všetky materiály od Rozpočtu na rok 2023 – 25, Programu stability, Výhľadov RRZ predpokladajú na rok 2024 a na ďalšie roky nulovú pomoc s energiami:

  • nulovú pre domácnosti s plynom
  • nulovú pre domácnosti s teplom
  • nulovú pre domácnosti u poplatkov za elektrinu
  • nulovú pre zraniteľné subjekty (domovy, školy, nemocnice)
  • nulovú pre regulované a aj pre neregulované subjekty

zero, nula, niente, nichts, nič

A pri týchto nulách pomoci vychádza deficit na rok 2024 rovných 6 miliárd eur.

A úlohou vlády je tento 6 miliardový deficit (5 % HDP) skonsolidovať = znížiť ho kombináciou fiškálnych opatrení a iných opatrení na výdavkovej a aj na príjmovej strane. Lebo inak: Grécko, a nie v 2032, ale veľmi skoro.

6 miliárd eur tam už na rok 2024 v mínuse je a pritom sa neuvažuje ani s jednou možnosťou:

   1) Rast cien energií pre všetkých a následne rast adresných dávok

   2) Ponechanie cien energií tak ako v 2023 a pomoc priamo z rozpočtu – jednorazové opatrenia

   3) Kombinácia 1) a 2)

miliardy naviac

Ak sa do tabuľky, ktorú pripravovali páni Matovič, Heger a Klimek dajú reálne čísla pomoci, tak ten deficit na rok 2024 narastie o miliardu, ale skôr o dve miliardy.

Toľko k roku 2024.

A v roku 2023 sa na pomoc plánovalo v rozpočte 3,5 miliardy, nakoniec sa podľa výhľadov RRZ minie o pol miliardy menej a naviac oproti rozpočtu nám pomôže EÚ eurofondami v sume viac ako 1 miliarda. Spolu bude výdavok rozpočtu a dopad na verejné financie v roku 2023 len 1,9 miliardy. Napriek tomu je ale odhad deficitu 7 miliárd eur.

Je neuveriteľné, čo divák počuje od bývalého premiéra Eduarda Hegera v sobotných dialógoch, kde uvedie, že „hneď vie skonsolidovať 3 a pol miliardy v roku 2024, lebo tá pomoc toľko bola“. Nebola a nevie. Lebo tú základnú tabuľku pripravil bez tejto sumy.

Je to podobné, ako keby rodina žila v tom, že sa budúce leto ide na Krétu za 3 a pol tisíca eur, ale rodinný rozpočet na celý rok ukazuje dieru 6-tisíc eur a rodina musí šetriť. A potom sa na tabuľku pozrie rodinný ekonóm a oznámi, že tá Kréta tam vo výdavkoch nie je!

Túto krajinu viedli ekonomicky nevzdelaní ľudia. Prekrývali svoju neschopnosť klamstvami a zavádzaním. Pokračujú v tom a dokonca to chcú poopravovať. Nerozumejú, že je koniec ich šafáreniu a že týchto konkrétnych ľudí nemožno už k ničomu pustiť, lebo tomu nerozumejú.

V zahraničí študuje na prestížnych školách a už aj pracuje v svetových bankách, firmách a inštitúciach veľa tisíc mladých slovákov. Rozumejú ekonomike a financiám, lebo tomu venujú roky, desiatky rokov. A nemôžu sa na toto dívať a nechcú sa sem vrátiť. Je to takto jednoduché. Nevedia si predstaviť spoluprácu s nevzdelanými laikami, ktorí dostali do rúk štátny rozpočet a financie krajiny.

A toto konštatovanie nie je politikum, toto konštatovanie sa týka faktov a dát, ktorým treba rozumieť. A kto im nerozumie, musí ísť od hrnca preč, lebo otrávi jedlo, pokazí vyhliadky na zlepšenie a zničí budúcnosť tejto krajiny. Je to takto jednoduché a takto zlé.

Nerozumejú tomu. A týka sa to väčšiny „straníckych“ ekonómov. Krajina spravila chybu, keď im dala kľúče od miešačky. Financie sú veda.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite