Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Smer-SD s mimoriadnou schôdzou o nelegálnych migrantoch neuspel

.sita .slovensko

Rokovanie parlamentu o zmene migračnej politiky vlády sa Robertovi Ficovi nepodarilo otvoriť.

Smer-SD s mimoriadnou schôdzou o nelegálnych migrantoch neuspel SITA/Milan Illík

mimoriadna schôdza parlamentu k návrhu strany Smer-SD o riešení situácie s nelegálnymi migrantmi nebude. Dnes sa ju nepodarilo otvoriť ani na druhýkrát, prezentovalo sa len 61 poslancov, potrebných je 76. Poslanci sa schôdzu dvakrát pokúšali otvoriť už vo štvrtok. 

Ako dnes informoval v pléne predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), o 10:45 však bude mimoriadna schôdza k vládnemu návrhu o sprísnení vydávania dokladov pre migrantov. Policajti podľa neho už nebudú vydávať doklad o zotrvaní na území Slovenskej republiky každému nelegálnemu cudzincovi, ktorého nie je možné vyhostiť, najmä nie cudzincovi, ktorý migruje cez územie SR do iného štátu. Cieľom je uľahčiť vyhostenie nelegálnych migrantov, ako aj odradiť ďalších od príchodu na Slovensko.

O zvolanie schôdze k nelegálnym migrantom požiadal Smer-SD s podporou nezaradených poslancov okolo Tomáša Tarabu. Poslanci chceli, aby sa Národná rada SR uzniesla na tom, že súčasnú migračnú politiku dočasne poverenej vlády považuje za neprijateľnú a vládu upozorňuje na nebezpečné dôsledky migračnej politiky, „keď na územie Slovenskej republiky vstupujú bez akýchkoľvek prekážok nelegálni migranti bez príslušných identifikačných dokumentov“. 

Zároveň žiadali, aby vláda okamžite nariadila dočasné obnovenie kontroly hraníc Slovenska s Maďarskom, dôsledne uplatňovala readmisnú dohodu s Maďarskom a všetkých zaistených nelegálnych migrantov okamžite odovzdávala príslušným maďarským orgánom. 

Požadovali tiež ukončenie praxe sústreďovania nelegálnych migrantov „v táboroch a priestoroch s katastrofálnymi, doslova neľudskými životnými podmienkami“. Skončiť sa podľa nich musí aj to, že na naše územie prichádzajú nelegálni migranti bez akýchkoľvek identifikačných dokumentov a slovenské orgány „vymyslené identifikačné údaje akceptujú“.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite