Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zástupcovia samospráv podpísali memorandá o spolupráci so stranami Hlas-SD a SaS

.sita .slovensko

Memorandá sú obojstranným záväzkom a vyjadrením vôle spolupracovať na dosahovaní jedenástich priorít samospráv v novom volebnom období.

Zástupcovia samospráv podpísali memorandá o spolupráci so stranami Hlas-SD a SaS SITA/Diana Černak

združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) podpísalo memorandá o spolupráci so stranami Hlas-sociálna demokracia (Hlas-SD) a Sloboda a Solidarita (SaS). Memorandá podpísal predseda ZMOS Jozef Božik s predsedami strán Petrom Pellegrinim (Hlas-SD) a Richardom Sulíkom (SaS). Memorandá plánuje ZMOS v najbližších dňoch podpísať aj s ďalšími politickými subjektmi. V piatok 8. septembra by to mala byť Slovenská národná strana (SNS), hnutie Republika a Kresťanskodemokratické hnutie (KDH). V pondelok 11. septembra by malo pokračovať podpisovanie memoránd s hnutiami Sme Rodina a Progresívne Slovensko. ZMOS o tom informoval v tlačovej správe.

Memorandá sú obojstranným záväzkom a vyjadrením vôle spolupracovať na dosahovaní jedenástich priorít samospráv v novom volebnom období. ZMOS sa v lete stretol s predstaviteľmi politických subjektov, ktoré by sa podľa prieskumov mohli dostať do Národnej rady SR, a predstavilo im priority schválené smenom združenia. „Priority v oblastiach ako je sociálna oblasť a zdravotníctvo, životné prostredie, stavebná agenda, regionálneho rozvoja, ako aj samotného financovania, či definovanie miestnych územných samospráv. Súčasťou memoranda sú aj samotné rámce na vykonávanie pôsobností a kompetencií miestnej územnej samosprávy ako dodržiavanie záväzkov Európskej charty miestnej územnej samosprávy, nastavenie legislatívnych pravidiel vlády SR ako aj samotná modernizácia miestnej územnej samosprávy, “uvádza ZMOS.

Predstavitelia samospráv tiež podotkli, že nie všetky politické subjekty sa zaviazali k tomu, že budú predmetné priority napĺňať v plnom znení a rozsahu. „Vyhodnotenie popisovania memoránd ZMOS s jednotlivými politickými stranami bude zhodnotené po podpise memoránd so všetkými politickými subjektami, ktoré boli prizvané k rokovaciemu stolu a prejavili záujem o obojstrannú spoluprácu pri presadzovaní priorít a potrieb miestnej územnej samosprávy do Programového vyhlásenia vlády SR 2023-2027,“ uzatvára ZMOS.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite