Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka si pripomenula Deň obetí holokaustu a rasového násilia

.tasr .slovensko

V súčasnej situácii je podľa prezidentky potrebné uvedomenie, že všetkým hrôzam predchádzala nenávistná myšlienka, potom nenávistné slová a tie viedli k nenávistným skutkom a obetiam.

Prezidentka si pripomenula Deň obetí holokaustu a rasového násilia SITA/Diana Černak

prezidentka SR Zuzana Čaputová si vo štvrtok počas pietneho aktu v Múzeu holokaustu v Seredi pripomenula Deň obetí holokaustu a rasového násilia (9. 9.). Kyticu kvetov spolu s preživšími, členmi židovskej obce a študentmi seredských škôl položila na mieste, odkiaľ boli počas 2. svetovej vojny deportovaní väzni do koncentračných táborov.

Prezidentka upozornila na nutnosť pripomínať si dejinné okolnosti holokaustu a jeho dopady na život spoločnosti a jednotlivcov. „Začiatkom septembra si pripomíname deň, v roku 1941 vláda tzv. Slovenského štátu prijala Židovský kódex - súbor mimoriadne krutých opatrení, namierených proti svojim vlastným občanom. Jednoznačne sa tým prihlásila na stranu nacistického Nemecka. Dnes už vieme, že to bola predzvesť deportácií,“ povedala. Tieto historické fakty, ako podotkla, sa generácie obyvateľov Slovenska učili v škole a „predsa sme dospeli do štádia, že aj v bežnom politickom diskurze teraz počujeme politikov, ktorí odmietajú odsúdiť skutky vtedajšieho kolaborujúceho režimu.“ „Prekrúcajú dejiny, aj obsah slov,“ dodala.

V súčasnej situácii je preto podľa prezidentky potrebné uvedomenie, že všetkým hrôzam predchádzala nenávistná myšlienka, potom nenávistné slová a tie viedli k nenávistným skutkom a obetiam. „Doba, ktorú žijeme, je veľmi ťažká, napätá a vo verejnom priestore je cítiť prejavy nenávisti, ktorým predchádzali nenávistné myšlienky. Pamätajme na to, že sú nebezpečné a môžu viesť k nenávistným skutkom, “dodala.

Za preživších sa so spomienkami podelil Pavol Kučera. Študent Gymnázia Vojtecha Mihálika v Seredi Nikolas Švec vo svojom príhovore uviedol, že pre dnešnú generáciu mladých ľudí je často neuveriteľné, čím všetkým si museli ľudia počas holokaustu prejsť. „Nie je možné hrôzy odčiniť, no verím, že stratenú dôstojnosť sa preživším, no hlavne obetiam môžeme pokúsiť prinavrátiť aspoň prejavením úcty a pietnou spomienkou,“ povedal.

Múzeum holokaustu v Seredi vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora. Múzeum slúži ako pamätník všetkých zavraždených Židov zo Slovenska, pričom ním prešlo v rokoch 1941 až 1945 približne 16.000 Židov, z ktorých väčšinu zavraždili. V barakoch je inštalovaná stála expozícia a funguje aj vzdelávacie centrum. Vedúci múzea, ktoré je súčasťou Múzea židovskej kultúry Slovenského národného múzea, Martin Korčok uviedol, že v spolupráci s preživšími sa pripravuje inštalácia pamätníka na bývalom „appelplatzi.“

obete holokaustu si v Bratislave aj tento rok pripomínajú čítaním ich mien

Obete holokaustu si aj tento rok pripomínajú v bratislavskom Divadle Pavla Országha Hviezdoslava čítaním mien z deportačných zoznamov. Vo štvrtok večer ich prednesú osobnosti spoločenského, kultúrneho a politického života. Čítanie mien doplnia krátke rozhovory s obeťami holokaustu alebo s ich blízkymi a rodinnými príslušníkmi.

„Tentoraz budú na svoje mamy spomínať Júlia Sherwood Kalinová, ktorá porozpráva o zážitkoch počas holokaustu svojej mamy  novinárky Agneši Kalinovej, a Miranda, dcéra najlepšej priateľky Agneši Kalinovej Marianny Eger. O zážitkoch svojich rodičov počas holokaustu bude rozprávať aj Zuzana Sternová, “avizovali organizátori.

Medzi približne 40 osobnosťami, ktoré budú na 14. ročníku čítať mená obetí, budú Emília Vášáryová, Juraj Droba, Pavel Traubner, Ivan Korčok, Braňo Jobus, Kata Martinková, Ľuba Lesná, Braňo Závodský, Peter Švec, Juraj Stern, Miroslav Wlachovský či Daniel Bútora. Hudobným hosťom bude Zuzana Smatanová.

Mená na pietnej spomienke sa čítajú z deportačných zoznamov tzv. prvej vlny deportácií v roku 1942, keď bolo z územia vtedajšieho Slovenska deportovaných takmer 58.000 obetí. Na Slovensko sa z nich vrátilo len niekoľko sto osôb. Druhá vlna deportácií sa uskutočnila od septembra 1944 do konca marca 1945, kedy bolo deportovaných ďalších asi 13.000 osôb, no absolútna väčšina deportačných zoznamov z nej sa nezachovala. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite