Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Erikovi Tomášovi z Hlasu by neprekážalo byť do vláde s Ficom

.tasr .slovensko

Majerský s KDH odmietol ísť do koalície s stranami, ktoré chcú zrušiť špeciálnu prokuratúru a zabrániť vyšetrovaniu korupčných káuz.

Erikovi Tomášovi z Hlasu by neprekážalo byť do vláde s Ficom SITA/Branislav Bibel

podpredsedovi Hlasu-SD Erikovi Tomášovi by osobne neprekážalo byť vo vláde, ktorej premiérom by bol Robert Fico (Smer-SD). Hnutie OĽANO a priatelia nevylučuje podľa Michala Šipoša prípadnú podporu Ivanovi Korčokovi v boji o prezidentské kreslo. Líder KDH Milan Majerský vylúčil, že by hnutie bolo vo vláde so stranami, ktoré by mali zelenú kartu pri hlasovaní o kultúrno-etických otázkach ako interrupcie či registrované partnerstvá. Uviedli to v nedeľnej diskusnej relácii Televízie Markíza Na telo.

Tomáš zároveň vylúčil, že by predseda Hlasu Peter Pellegrini kandidoval na jar v prezidentských voľbách. „Chce sa sústrediť na premiéra, respektíve doviesť stranu Hlas k dobrému výsledku vo voľbách, “ povedal.

Majerský nepredpokladá, že by kandidátom hnutia na post prezidenta mohol byť František Mikloško. „Vyjadril sa, že už nebude kandidovať v prezidentských voľbách,“ pripomenul. Odmietol tiež ísť do koalície s stranami, ktoré chcú zrušiť špeciálnu prokuratúru a zabrániť vyšetrovaniu korupčných káuz. Podľa jeho slov ho prekvapil aj volebný program PS. Šipoš nevylúčil, že by v prezidentskom boji podporili Korčoka. „Všetko je otvorené. Uvidíme, akí kandidáti budú. Ale je to jedna z možností, “odkázal. 

Všetci traja diskutéri sa zhodli v tom, že situácia v zdravotníctve je kritická a treba ju riešiť. Navrhované skrátenie otváracích hodín pre pohotovosti považujú len za krátkodobé riešenie, volajú však po komplexnom riešení problému. „Pre krátkodobé riešenie je to cesta, ale z dlhodobého hľadiska to problém nevyrieši,“ upozornil Majerský.

Podľa Šipoša nemá hnutie problém podporiť každý dobrý návrh. Pred samotným rozhodnutím si chcú však na klube najprv vypočuť k tomu svojich odborníkov. Tomáš prisľúbil, že Hlas sa k tomu postaví konštruktívne, návrhy si chcú však najskôr pozrieť. Ak s nimi nebudú mať problémy, podporia ich. 

K rozpočtu chce KDH pristupovať zodpovedne a konzervatívne. Na rozbehnutie ekonomiky majú podľa neho pomôcť plán obnovy a eurofondy, ale aj decentralizácia štátnej správy. Spomenul napríklad zrušenie Slovenskej správy ciest a presun kompetencií na samosprávne kraje. Zdôrazňuje potrebu adresnej pomoci pre domácnosti a tých, ktorí to naozaj potrebujú. Cestou je podľa Majerského zákon o energetickej chudobe. Tomáš poznamenal, že nemajú problém s adresnosťou, pripomenul však, že hranica sa veľmi ťažko hľadá. Pomôcť podľa neho treba aj pri cene potravín. Zdôrazňuje tiež potrebu investícií do regiónov, nielen škrtanie.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite